Varför är min kanin lös i magen?

Innehållsförteckning

Varför är min kanin lös i magen?

Varför är min kanin lös i magen?

Den vanligaste orsaken är att kaninen utfodras felaktigt. De flesta sällskapskaniner utfodras med diverse kanin/gnagarblandningar som innehåller olika typer av frön, sädesslag, cornflakesliknande komponenter samt pellets. Utöver detta brukar de få frukt, bröd och andra mjöl/sädesprodukter av sina ägare.

Vad ska man göra om en kanin är förstoppad?

Om sjukdomen upptäcks tidigt går det oftast att få kaninen helt frisk igen. Men ibland har sjukdomen ett så dramatiskt förlopp att kaninen inte går att rädda. Det går att förebygga förstoppning hos kaninen. Om du ger den rätt kost med mycket fibrer behöver det aldrig hända.

Hur bajsar kaniner?

Kaniner bajsar ofta när de äter, ett tips kan vara att ha en höhäck över toalådan för att underlätta i toalettträningen. Om du vill kan du börja träna rumsrenhet redan i kaninens boyta. Ställ bara in en toalettlåda med strö och belöna med beröm eller en godbit.

Hur ser man att en kanin är gammal?

Om du ser en liten kanin som hoppar utanför sitt bo då vet du att den är minst 3 veckor gammal. Är de yngre än 3 veckor lämnar de sällan boet om det inte har hänt något. Har den stående öron och mycket päls kommer den klara sig fintinft själv :).

Vad ska man göra om en kanin inte äter hö?

Ett annat sätt att locka djuret att äta hö är att fukta det för att dra fram smakämnena. Man kan lägga höet i ett durkslag och ånga det 7-8 minuter över en gryta med kokande vatten. Tänk på att fuktigt bör tas bort vid dagens slut om det inte ätits.

Relaterade inlägg: