Vad innebär det att ta patent?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att ta patent?

Vad innebär det att ta patent?

Patent är ett skydd för en ny, teknisk lösning på ett problem. Ett patent ger ensamrätt till att kommersiellt utnyttja en uppfinning. Det innebär att ingen annan får använda uppfinningen genom att tillverka, sälja eller importera den, utan patenthavarens tillstånd. Ett patent ger ensamrätt i upp till 20 år.

Hur vet man vem som är innehavare av ett patent i Sverige?

Vem är innehavare av ett patent? Du kan göra en sökning i Svensk Patentdatabas. Du kan även kontakta vår kundsupport för att få veta vem som är innehavare av ett patent.

Vad krävs för att man ska få ett patent?

För att din uppfinning ska gå att patentera måste den uppfylla vissa villkor. Uppfinningen ska vara ny, ha uppfinningshöjd, och den ska vara industriellt tillämpbar, vilket betyder att den ska lösa ett problem med hjälp av teknik. Här kan du läsa om vad de begreppen betyder.

Varför söka patent?

– Det finns flera bra skäl att söka patent för en uppfinning. Med ett patentskydd kan du få igen pengar du investerat genom att kunna hålla konkurrenter borta. Du kan också licensiera ut patentet, låta andra tillverka produkten mot en ekonomisk ersättning eller så kan du sälja patentet och tjäna pengar.

Vad får man skydd mot om man har ett patent?

Vad skyddar ett patent? Patent är en ensamrätt som beviljas uppfinnare för att de yrkesmässigt ska kunna utnyttja en uppfinning. De har med andra ord rätt att förbjuda andra att utnyttja uppfinningen. Ett patent skyddar den uppfinning som definierats i patentkraven.

Vad är en uppfinning patent?

Patent är ett skydd för en ny, teknisk lösning på ett problem och är en ensamrätt att utnyttja en uppfinning. Om du vill vara ensam om din uppfinning och hindra konkurrenter från att använda den utan att betala för det, bör du söka patent.

För vem gäller patentskydd?

Patent är en ensamrätt som beviljas uppfinnare för att de yrkesmässigt ska kunna utnyttja en uppfinning. De har med andra ord rätt att förbjuda andra att utnyttja uppfinningen. Ett patent skyddar den uppfinning som definierats i patentkraven.

Vem kan vara uppfinnare?

Som utgångspunkt är det uppfinnaren som har rätt att söka patent. Endast fysiska personer, alltså levande människor, kan vara uppfinnare. Ibland blir det svårt att avgöra vem som ska anses vara uppfinnare. Ofta, inte minst inom forskarvärlden, har flera personer gjort en uppfinning tillsammans.

Måste man ha patent?

De behöver patent för att skydda sin investering, få ensamrätt på tillverkning och försäljning av läkemedlet. Om det inte fanns patentskydd kanske det inte skulle komma fram så många nya läkemedel. 4 Varför vill man inte ansöka om patent?

Vad krävs för att patentskydda en produkt?

Huvudregeln är alltså att det krävs ett svenskt patent för skydd i Sverige och att ett svenskt patent inte har någon verkan utomlands. För den som ville ha patentskydd i Sverige fanns tidigare ingen annan möjlighet än att lämna in en ansökan hos PRV. Det finns dock en alternativ väg att gå.

Relaterade inlägg: