Vem blir mobbad på arbetsplatsen?

Innehållsförteckning

Vem blir mobbad på arbetsplatsen?

Vem blir mobbad på arbetsplatsen?

– En vanlig orsak är konflikter som inte blir lösta. Det kan börja med en småsak som sedan urartar. Om en person hamnar i underläge då motståndaren får med sig andra medarbetare och kanske chefer kan det leda till mobbning.

Vad gör man åt mobbning på arbetsplatsen?

Om du själv är mobbad på jobbet kan det vara svårt bryta den negativa spiralen på egen hand. Tala med företagshälsovården, skyddsombudet eller en god vän för stöd och råd. Om du känner förtroende för chefen kan du vända dig till henne eller honom.

Vad är straffet för mobbning?

Mobbare bör få böter eller fängelse. ... Den som mobbar någon begår sällan något brott, enligt nuvarande lagstiftning. En del handlingar – exempelvis förtal eller förolämpning – kan visserligen vara straffbara, men har oftast lågt straffvärde.

Hur anmäler man mobbning på arbetsplatsen?

Du kan göra en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Arbetsgivaren har också ett antal skyldigheter enligt arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4). Arbetsgivaren ska bland annat snabbt ge utsatta hjälp och stöd.

Relaterade inlägg: