Vilka brott hör under allmänt åtal?

Innehållsförteckning

Vilka brott hör under allmänt åtal?

Vilka brott hör under allmänt åtal?

De allra flesta brott faller under allmänt åtal. De enda undantagen är brott mot 5 kap. brottsbalken det vill säga ärekränkningsbrotten som i allmänhet inte faller under allmänt åtal utan initiativet ligger istället hos den som anser sig förolämpad eller förtalad.

Är vissa åtal?

åtal, talan i brottmål om ansvar för brott. Åtal kan väckas antingen av åklagare eller av målsäganden eller någon annan som drabbats av brottet. I det förra fallet talar man om allmänt åtal och i det senare om enskilt åtal.

Hur går en rättsprocess till?

När ett brott har polisanmälts inleds en utredning. Den ska ligga till grund för åtal, rättegång och dom. Brottsoffrets deltagande i utredningen spelar ofta en avgörande roll för hur rättsprocessen fortlöper.

Vad menas med att ange brottet till åtal?

För de allra flesta brott har åklagaren så kallad absolut åtalsplikt. Det innebär att åklagaren är skyldig att väcka åtal om han eller hon bedömer att det finns tillräckliga bevis för att ett brott har begåtts och att det går att bevisa vem som har begått det.

Vad räknas som ofredande?

Ofredande. Ofredande kan vara att någon kontaktar dig upprepade gånger via till exempel telefon eller e-post och lämnar oönskade meddelanden med trakasserande innehåll. Det kan också vara ofredande om du blir fysiskt antastad genom att någon knuffar eller håller fast dig.

Måste förtal vara osant?

Förtal i juridisk mening är ett brott. I dagligt tal menas med förtal ofta smutskastning av någon bakom dennes rygg. Juridiskt delas förtal upp i två delar, dels avsikten att skada någons rykte, och dels spridningen av osanna uppgifter.

Vad krävs för att väcka åtal?

För att ett åtal ska kunna väckas måste bevisningen vara tillräckligt stark. Åklagaren ska på objektiv grund kunna förvänta sig en fällande dom. Det kan hända att åtal inte väcks, trots att ett brott har begåtts, för att åklagaren bedömer att det inte finns tillräckligt med bevis för att få en fällande dom.

Vad innebär att bli häktad?

Den som misstänks för ett allvarligt brott kan häktas av domstolen i väntan på att brottet utreds. Den häktade är enbart misstänkt för ett brott och betraktas som oskyldig fram till fällande dom.

Hur går en brottmålsprocess till?

Genom sitt beslut om åtal och den beskrivning av brottet som åklagaren då gör, sätter åklagaren ramarna för brottmålsprocessen. Vid rättegången har åklagaren en ställning som part i målet. ... Åklagarens uppgift i domstolen är att bevisa att brottet har begåtts.

Relaterade inlägg: