Vad är att svära?

Innehållsförteckning

Vad är att svära?

Vad är att svära?

Svordom (eller vardagligt svärord) är en typ av språkliga uttryck som många människor upplever som motbjudande eller stötande, varför de kan användas som kraftuttryck. Användandet av svordomar som förstärkningsord är vanskligt då bruket kan uppfattas som ohyfsat.

Kan svära?

Synonymer till svära

  • äv. svärja. begagna kraftuttryck, använda svordomar, förbanna, vara ful i munnen. avlägga ed, gå ed, beediga, bedyra, försäkra. svära mot sticka av mot, skära sig, avvika, strida mot.
  • Användarnas bidrag. lova.

Varför ska man få svära?

– Hälsofördelarna med att svära inkluderar ökad blodcirkulation, endorfinpåslag och en övergripande känsla av lugn, kontroll och välmående, skriver psykiatrikern Neel Burton i Psychology Today.

Vad kommer svordomar ifrån?

Här i Sverige är de allra flesta svordomarna traditionellt sett hämtade från religionen. Fan, jävlar och helvete är exempel på svordomar från kristendomen. När vi var mer gudfruktiga än i dag kunde man tänkas vilja skylla sin bultande tå på djävulen, så man åtminstone hade någon att avreagera sig på.

Vad kan man säga istället för att svära?

Tidigare religiösa svordomar ersätts med könsord och kraftuttryck från andra länder....12 sätt att svära på ett finare sätt

  • Järnspikar.
  • Järnvägar.
  • Jösses.
  • Jösses Amalia.
  • Fy tusan.
  • Fy Fabian.
  • Sablar.
  • Förbaskat.

Vad finns det för svordomar?

De vanligaste svordomarna i engelska anknyter till sex, kroppen och exkrement. Ord som ”fuck” (och i uttrycket ”fuck you”), ”shit”, ”ass”, ”cunt” och ”dick”. Eftersom engelskan är ett stort världsspråk följer naturligtvis en rad olika svordomar beroende på var i världen en befinner sig.

Hur påverkar svordomar språket?

Att svära behöver inte betyda ett torftigt språk, anser han. Tvärtom – svär man någorlunda kreativt, så kan det faktiskt tyda på ett bra ordförråd. Svordomarna kan också skapa solidaritet, intimitet och kompisanda, till exempel i lumpen. I vissa lägen tror han att det rentav kan vara bra att svära.

Vad är bra med svordomar?

Det kan vara bra att svära när man gör sig illa. Svordomar kan nämligen vara ett effektivt sätt att lindra smärta, visar en amerikansk studie. ... Forskarna menar att svärandet kan sätta igång en reaktion i kroppen som minskar rädslan för smärta, den som vi använder i situationer då vi måste fly eller slåss.

Vad händer när man svär?

Det finns positiva och negativa effekter både med att svära och inte svära. Den som inte svär kan ses som vårdad och intellektuell i vissa sammanhang, men som snorkig och en vekling i andra. Den som svär tonar ibland fram som tuff och en karlakarl (om det är en man), och ibland som en person med dåligt ordförråd.

Hur har svordomar utvecklats?

Vi svär som aldrig förr, och svordomarna blir allt grövre. – Tusan var ett ganska fult ord, i slutet av 1800-talet. Idag hämtar vi inspiration från kön, sex och avföring, säger språkforskaren Ulla Stroh- Wollin. När din medeltida släkting blev riktigt förbannad drog hen till med kraftuttryck som Vår Herres fem sår!

Relaterade inlägg: