Hur mycket ska man skära bort på sparris?

Innehållsförteckning

Hur mycket ska man skära bort på sparris?

Hur mycket ska man skära bort på sparris?

Grön sparris behöver oftast inte skalas men man kan göra det om den är grov och har ett tjockt och trådigt skal. Enligt Pontus är det enkelt att veta hur mycket av sparrisen som ska skäras bort, trixet är att böja den tills den bryts av. – Den gröna sparrisen är mjäll och har en kraftig smak.

Vad kan man äta på en sparris?

Stjälken på vit sparris behöver skalas men stjälkarna är sköra och går lätt av. Ett bra knep är att lägga sparrisen på en upp- och nervänd kastrull (eller bunke) och hålla i försiktigt nedanför knoppen som du låter sticka ut en liten bit. På så sätt är risken mindre att sparrisen går av när du skalar den.

Vad tar man bort på sparris?

Grön sparris behöver vanligtvis inte skalas, om den inte är ovanligt grov. Skär ev bort den nedre torra delen av sparrisen. Sjud under lock i saltat vatten (ca 1 tsk/liter) i ca 3-5 minuter beroende på storlek. Känn efter med en potatissticka när de är klara.

Kan man äta gammal sparris?

Vad gör man med de överblivna stambitarna? De där bitarna som man bröt av och som är lite mer träiga än resten ska man inte slänga. De smakar lika gott som resten av sparrisen men behöver bara lite längre koktid. Bästa man kan göra är en god sparrissoppa.

Hur mycket kostar sparris?

Coop. 200 GRM. Jfr-pris 139.75/kr/kg.

Är det farligt att äta mycket sparris?

Utöver folsyra innehåller sparris gott om vitamin C, särskilt den gröna sparrisen, och mineralerna kalium och zink. – Vitamin C är en viktig antioxidant, kalium bidrar till normalt blodtryck och zink stärker immunförsvaret. Så passa på att äta mycket sparris nu när det är säsong!

Hur ska man förvara sparris?

Massor av goda recept med sparris Sparris tycker jag är en riktigt härlig vårlyx. Det är smaskigt att linda in i exempelvis bacon, gott att lägga på grillen eller bara ångkoka lätt. Man kan göra goda röror eller ha ner i pasta. Vad man än hittar på blir det alltid gott.

Hur bryter man sparris?

Kan du inte äta upp all sparris direkt går det fint att sätta den kallt i en bytta med vatten. Många menar att man ska bryta av sparrisen, medan jag föredrar att använda en liten kniv eller en sekatör. Skär ett rakt snitt nära markytan och skär av eventuella ”träiga” detaljer med ytterligare ett snitt.

Vad smakar vit sparris?

Då den gröna är redo att tillagas direkt bör den vita nämligen alltid skalas innan tillagning. Och då den vita sparrisen är något besk i smaken bjuder den gröna istället på en lätt sötma.

Hur länge håller sig sparris i kylen?

Sparris kan hålla i upp till två veckor vid förvaring i kylskåpets grönsakslåda. Om sparrisen blivit lite ledsen och tappat spänsten kan du få den fräsch igen genom att skära bort den nedersta biten på varje sparris och ställa sparrisen i kallt vatten i några timmar.

Relaterade inlägg: