Varför är mitt knä svullet?

Innehållsförteckning

Varför är mitt knä svullet?

Varför är mitt knä svullet?

Ibland känns området kring knät svullet och varmt. Det är oftast i den inre delen av leden som man får artros. Den yttre delen av knät klarar sig oftast bättre. Det är vanligt att ledkapseln som omger leden blir inflammerad, och knäleden kan bli svullen och vätskefylld.

Vad är en knäskål?

Knäskålen sitter i främre delen av knät och skyddar knäleden. Om knäskålen glider ur led går den antingen tillbaka av sig själv, eller så kan den behöva läggas tillrätta.

Vad är Knäskålsbrott?

Knäskålen är tålig för de flesta slag och stötar. Men den kan spricka eller gå sönder i flera bitar om du till exempel faller med böjda knän mot ett hårt underlag, eller om du är med om en bilolycka. Knäskålen brukar läka helt efter behandling om den inte är alltför skadad.

Varför får man Bakercysta?

En Bakercysta är en svullnad i knävecket. Den bildas när den slemsäck som sitter på baksidan av knät innehåller mer vätska än vanligt. Cystan försvinner oftast av sig själv, men ibland behövs behandling. En Bakercysta hos vuxna beror vanligtvis på överbelastning av knät i kombination med problem i knäleden.

Vad menas med Patella?

Patella är kroppens största sesamben och har en viktig funktion genom att biomekaniskt öka kraften hos lårets sträckmuskulatur genom sin hävstångsverkan över knäleden. En patellafraktur drabbar den triangelformade knäskålen.

Vad är knäskålen gjord av?

Patella eller knäskålen är ett tjockt triangulärt ben som skyddar framsidan av knät. Patella är kroppens största sesamben och sitter i quadriceps sena vilket ger en större hävarm för muskeln.

Relaterade inlägg: