Hur lång tid tar det att läka ett brutet nyckelben?

Innehållsförteckning

Hur lång tid tar det att läka ett brutet nyckelben?

Hur lång tid tar det att läka ett brutet nyckelben?

Ett brutet nyckelben läker oftast utan komplikationer om man får behandling. Behandlingen beror på hur komplicerat brottet är. Oftast räcker det med att ha banden i förband i några veckor. Det medicinska namnet för nyckelbenet är klavikeln.

Hur lång tid tar det att operera nyckelbenet?

Operation. Operation görs vanligen inom tio dagar från skadetillfället och sker antingen med platta och skruvar eller med en typ av gängad pinne. Risker vid nyckelbensfraktur är utebliven läkning eller förkortning av nyckelbenet, vilket kan medföra nedsatt rörlighet och styrka.

Hur sitter nyckelbenet fast?

Nyckelbenet ledar medialt mot bröstbenet (sternum) i sternoklavikularleden (art. sternoclavicularis) och lateralt mot akromion (acromion) i akromioklavikularleden (art. acromioclavicularis).

Vad är Klavikelfraktur?

BAKGRUND. Klavikeln är ett litet rörben med viktig funktion som förbindelselänk mellan arm och bål. En klavikelfraktur drabbar någon del av klavikelns lätt s-formade ben, som löper från leden mot sternum till leden mot acromion.

Hur lång tid tar det att läka en bruten axel?

Läkningen tar cirka 2 till 3 månader. Fysioterapi kan behövas upp till 6 månader.

Kan mitella stödja?

Mitellan har ett stödjande tumband insytt i mitellafickan, tumstödet säkerställer rätt position av hand och handled vid användning. Vid applicering av mitellan första gången behövs oftas hjälp av en ytterligare person beroende på rörligheten i den skadade axeln/armen.

Hur länge ska man ha en mitella?

För vuxna brukar det räcka med att ha armen stilla i ett par veckor med hjälp av en mitella. Du får hjälp med fysioterapi eller annan rörelseträning redan tidigt efter skadan för att undvika att musklerna blir stela eller försvagade. Du kan behöva ta smärtstillande läkemedel de första dagarna.

Vad är nyckel ben?

Nyckelbenen är liksom skulderbladen och korpbenen benelement som förekommer parvis. Tillsamman utgör de skuldergördeln, som är fäste för de främre extremiterna. De båda sammanvuxna nyckelbenen utgör vad vi kallar "önskebenet".

Vad menas med Pseudartros?

En missad fraktur eller en fraktur som trots behandling inte läker resulterar i en så kallad pseudartros som obehandlad kan leda till en progredierande karpal kollaps, så kallad SNAC (scaphoid nonunion advanced collapse), och avancerad artros i handleden.

Vad är Impingement Syndrome?

Impingement är ett syndrom där klämda vävnader leder till smärta i axeln eller överarmen. Det är vanligt med värk efter ansträngning och värken kan påverka din sömn.

Relaterade inlägg: