När blev det självplock på Systembolaget?

Innehållsförteckning

När blev det självplock på Systembolaget?

När blev det självplock på Systembolaget?

1991 öppnar Systembolaget en första försöksbutik med självbetjäning i FIlipstad inför ett stort pressuppbåd.

När blev det lördagsöppet på systemet?

I enlighet med riksdagens beslut startade Systembolaget i februari 2000 en försöksverksamhet med lördagsöppna butiker.

När startade Systembolaget i Sverige?

Föregångaren till Systembolaget grundas i Falun 1850. Det är ägarna till gruvorna som får nog av superiet hos arbetarna. Därför begär de tillstånd att få bilda ett utskänkningsbolag med ensamrätt på bränneri och försäljning av brännvin.

Hur kom Systembolaget till?

Systembolagets historia Sälj alkohol utan vinstintresse – då begränsar vi alkoholens negativa påverkan på samhället. Det var så staten resonerade när Systembolaget grundades 1955, och det gäller än idag. Sedan dess har Systembolaget informerat om alkoholens risker, gett service och sålt med ansvar.

När blev det 20 års gräns på Systembolaget?

1969. Myndighetsåldern sänks från 21 till 20 år.

När försvann disken på Systembolaget?

"Folk vågade inte komma in för min kiosk var liten. Nu kör jag ut chipsen istället", säger ägaren Alexander Denevald. Bodensaren slutade som butikssäljare efter tio år på Systembolaget i Boden när han öppnade sin snacks- och kioskbutik Snacksa-Nu sommaren 2018. Han tvingade stänga kiosken i mars grund av covid-19.

När blev det 18 årsgräns på alkohol?

Samma år infördes en frivillig 18-årsgräns i butikerna. Den blev det lag på att man måste vara 18 år både för att få dricka mellanöl på krogen och köpa den i butik.

Vilket år öppnade Systembolaget i Vallentuna?

1986-09-01 beslut i kommunfullmäktige, sid 1-2. Källa: kommunarkivet Page Systembolaget meddelar 1987 att de kommer att öppna en butik i kommunen och den 20 november 1990 slås dörrarna upp.

Vem kom på Systembolaget?

På hösten 1955 slopas den kritiserade motboken och svenskarna får börja köpa alkohol utan ransonering. Ett nytt rikstäckande företag grundas – Systembolaget. Bitr. Gunnar Nilsson i expeditionstagen.

Vad fanns före Systembolaget?

Från 1919 var motboken nationell. År 1917 bildades Aktiebolaget Spritcentralen, sedermera Vin & Sprit, som tog över all partihandel av alkohol. Nykterhetsrörelsen växte sig dock allt starkare i Sverige och 1922 genomfördes en folkomröstning om rusdrycksförbud.

Relaterade inlägg: