Vem kan få avancerad hemsjukvård?

Innehållsförteckning

Vem kan få avancerad hemsjukvård?

Vem kan få avancerad hemsjukvård?

Om du är svårt sjuk och hellre vill vårdas hemma än på sjukhus, kan du få avancerad sjukvård i hemmet, ASiH. Det är din läkare som bedömer om du kan få ASiH. Bor du i Stockholms län kan du själv välja från vilken enhet ASiH-teamet ska komma från. ASiH är ett alternativ till att vara inlagd på sjukhus.

Vad är asih?

ASIH är en förkortning för Avancerad Sjukvård I Hemmet.

Vem har rätt till asih?

Äldre, multisjuk person med behov av hög tillgänglighet dygnet runt. Personen har ofta en historik med många akutinläggningar. Person med kronisk sjukdom som till exempel hjärtsvikt, KOL, njursvikt, ALS, MS där basal hemsjukvård inte är tillräcklig på grund av komplexitet.

Vad är hemsjukvård 1177?

Hemsjukvård kan du få om du har svårt att ta dig till din vårdcentral eller om du behöver sjuk- och hälsovård flera gånger i veckan. Hemsjukvården kan bland annat hjälpa dig med din medicin, sår, smärtlindring, rehabilitering, injektioner och om du behöver extra näring i form av dropp eller sond.

Vilka kan få hemsjukvård?

Du kan få hemsjukvård om du är:

  • 17 år och äldre.
  • har ett funktionshinder som gör att du inte kan ta dig till vårdcentralen.
  • har ett varaktigt eller vid enstaka men återkommande tillfällen behov av hälso- och sjukvårdsinsatser.

Vem ansvarar för avancerad sjukvård i hemmet?

I vissa kommuner är det primärvården, alltså din vårdcentral/husläkarmottagning/hälsocentral som ansvarar för den basala hemsjukvården. I andra kommuner har kommunen tagit över det ansvaret. Ofta blir det aktuellt med basal hemsjukvård efter att du har varit i kontakt med sjukvården.

När kopplas asih in?

För att bli inskriven i ASIH ska du ha en sjukdom som kräver täta kontakter med vården. Det gäller t ex olika typer av cancersjukdomar, hjärtsvikt, KOL, MS, ALS eller allvarliga infektioner. ASIH som vårdform kan även erbjudas till dig som har behov av vård i livets slutskede.

Vad menas med basal hemsjukvård?

Basal hemsjukvård är varaktig vård, omvårdnad som ges i hemmet och som utförs av legitimerad sjuksköterska, undersköterska eller vårdbiträde. Med varaktig menas att behovet av hälso- och sjukvård beräknas kvarstå under minst 14 dagar. Insatser i from av basal hemsjukvård bedöms av legitimerad personal.

Vem har rätt att få hemsjukvård?

Vem har rätt till hemsjukvård? Om du inte på egen hand eller med hjälp av assistans kan ta dig till en hälsocentral för att vård kan du få hemsjukvård i ditt hem. Du måste också vara inskriven i hemsjukvården. Det sker i samband med en vårdplanering.

Vad skiljer hemtjänst från hemsjukvård?

Hemtjänst är bistånd i form av service och personlig omvårdnad i hemmet. Hemtjänst kan också innehålla dagliga sysslor som städning, inköp och matlagning. Parallellt med hemtjänst kan en person få hemsjukvård. Hemtjänst är bistånd i form av service och personlig omvårdnad i den enskildes bostad eller motsvarande.

Relaterade inlägg: