Vad är auktoritär psykologi?

Innehållsförteckning

Vad är auktoritär psykologi?

Vad är auktoritär psykologi?

Den auktoritära personligheten är inte jämlik. De känner sig besläktade med de starka och idealiserar dem med makt. Särskilt de som har makt över dem själva. Auktoritära människor är mycket värderande och sorterar andra människor enligt fasta principer.

Har svårt för auktoriteter?

Möter du en person som har svårt för auktoriteter så kan det grunda sig i dålig självkänsla eller dåliga erfarenheter kring maktmissbruk. Det kan vara bra att bemöta dem människorna på ett sätt så att konflikten inte eldas på. Att inte behöva påvisa sin auktoritet är ett mycket bra sätt att få behålla den i längden.

Vad är en låt gå ledare?

Låt--ledare som sköter alltig sköta sig självt eller låter de starkaste i gruppen bestämma.

Hur få auktoritet?

13 råd till den som vill utstråla auktoritet

  1. Stå eller sitt med rak rygg.
  2. Ha huvudet stilla när du pratar.
  3. Flacka inte med blicken utan fäst den på några nyckelpersoner eller på det du presenterar.
  4. Ha en röst som är jämn och något entonig.
  5. Sätt en ren punkt efter dina meningar, undvik efterföljande småord eller småljud.

Vad betyder demokratisk uppfostran?

När det gäller demokratifostran menar hon att det handlar om de värden som är offentliga, delade och gemensamma angelägenheter för människor. Det innefattar att utveckla politisk delaktighet och att utöva inflytande för egen och för andras del och är något som sker i samverkan med andra människor.

Vad menas med uppfostran?

Uppfostran avser resultatet av de fostringsprocesser som nyttjats men även de processer som skapar resultatet. I folkmun menas att bra uppfostran är detsamma som att ha lyckats fostra i enlighet med rådande samhällsetik. Med dålig uppfostran menas att ha misslyckats med detsamma.

När passar en låt-gå-ledare?

2.2.4 Låt-gå ledarskap Här vill ledaren gärna slippa fatta beslut. Dessutom håller han/hon sig ”utanför, lämnar gruppen åt sig själv, låter den göra vad den vill, när och på vilket sätt det passar gruppen” (Maltén, 2000: 63). Låt-gå ledaren sätter inga gränser och delar inte med sig vare sig information eller kunskap.

Relaterade inlägg: