Hur bokförs skattekonto?

Innehållsförteckning

Hur bokförs skattekonto?

Hur bokförs skattekonto?

I samband med att skattedeklarationen lämnas görs en omföring av beloppen på respektive konto till [1630], Avräkning för skatter och avgifter (skattekonto). När sedan betalningen bokförs bokar du den direkt mot konto 1630. Här går vi igenom hur bokföringen av olika transaktioner i skattebetalningssystemet går till.

Hur bokförs återbetalning av skatt?

Först betalar du in din skatt, moms och eventuellt sociala avgifter till ditt skattekonto. Denna utbetalning bokförs i autokonteringen mot konto 1630 Skattekonto oavsett vad du det är du betalat. 2. En gång per månad tar du fram ditt kontoutdrag från skattekontot och bokför alla händelser som skett under månaden.

Hur bokföra inbetalning till skattekonto enskild firma?

Insättningar till ett skattekonto som tillhör en delägare i en enskild firma, i ett handelsbolag eller ett kommanditbolag bokförs genom att ett konto för kassa och bank i kontogrupp 19 krediteras och att ett konto i kontogrupp 20 debeteras.

Hur bokförs källskatt?

Avdragen skatt, eller personalens källskatt, redovisas genom arbetsgivardeklarationen. Den bokförs i kredit på konto 2710 i samband med att lönen bokförs. När du bokför på skattekontot nollas detta konto ut. Beloppet på månadens källskatt kan du kontrollera på den skattedeklaration lönen avser.

Hur bokförs ränta?

Det kan till exempel uppkomma om ditt företag lånar ut pengar till ett annat företag eller på ett bankkonto. Välj att bokföra en inkomst och använd bokföringsmallen "Ränteintäkter" så krediteras konto 8311 (Ränteintäkter från bank).

Hur fungerar ett skattekonto?

Betalningar som görs till Skatteverkets särskilda konto för skatteinbetalningar tillgodoförs (krediteras) löpande på det skattekonto som inbetalaren angett. Beslut om sänkt skatt, moms eller punktskatt att återfå och andra belopp som ska tillgodoföras ett skattekonto registreras också löpande på skattekontot.

När sker återbetalning av moms?

Du som ska betala moms Momsen ska vara betald och finnas på Skatteverkets konto senast på förfallodagen. Förfallodagen för moms är samma dag som du ska ha lämnat in momsdeklarationen.

Hur bokför man skatteåterbäring aktiebolag?

Om du har fått tillbaka skatt till ditt privata konto ska återbetalningen ej bokföras då du får detta överfört till ditt privata konto. Vill du återföra detta till firman så bokför inbetalningen från ditt privata konto som “Egen insättning”.

Hur bokföra debiterad preliminärskatt enskild firma?

Bokföra preliminärskatt. Om du har en Enskild Firma så anses inbetalningen av preliminärskatt vara en privat inbetalning. Men du får använda företagets pengar för att göra betalningen av preliminärskatt. Därför ska du bokföra detta mot konto 2012 Egna Skatter.

Hur bokföra egenavgifter enskild firma?

För enskild näringsverksamhet är egenavgifter och särskild löneskatt avdragsgilla i deklarationen. Du får därför göra ett schablonavdrag för beräknade egenavgifter i din näringsbilaga (NE). Därefter får du via slutskattsedeln reda på dina exakta egenavgifter för året.

Relaterade inlägg: