Vad menas med autonomt?

Innehållsförteckning

Vad menas med autonomt?

Vad menas med autonomt?

Autonomi[redigera | redigera wikitext] ... Autonomi (självstyre) innebär självbestämmanderätt, oberoende, inom flera områden som till exempel territorium, politik och taktik. Ordet autonomi kommer av grekiskans autos (själv) och nomos (bruk, ordning, lag).

Vad är Extremvänster?

I Frankrike används termen extrême-gauche ("extremvänster") som en allmänt accepterad benämning på politiska grupper som placerar sig till vänster om franska socialistpartiet, till exempel trotskister, maoister, socialanarkister och anhängare av nya vänstern.

Vad menas med självbestämmande?

Självbestämmanderätten innebär att patienten har rätt att delta i beslutsfattandet som gäller honom själv. En åtgärd eller ett ingrepp som gäller hälsan kan endast utföras om människan har gett sitt samtycke av fri vilja och med vetskap om alla de omständigheter som påverkar beslutet.

Vad betyder autonoma team?

Teamet måste alltså, för att kunna kallas autonomt, aktivt inhämta information från omgivningen och självständigt agera efter den för att leverera definierat värde.

Vad är en högerextremister?

Högerextremism syftar på ståndpunkter och värderingar som ligger långt till höger på det ideologiska spektrumet. ... Begreppet högerextrem används för att beskriva exempelvis nazister och fascister, men används däremot sällan av grupper för att beskriva de egna politiska uppfattningarna.

Vad vill AFA?

AFA:s övergripande mål är att genom en revolution avskaffa den nuvarande samhällsordningen till förmån för ett stats- och klasslöst samhälle. ... AFA menar att våld är en metod för att uppnå organisationens mål. Säkerhetspolisen ser AFA som en av de ledande organisationerna inom vad man kallar den autonoma miljön.

Vad innebär patientens autonomi?

Autonomi kan förklaras som vår rätt till att bestämma över oss själva. ... Vårdpersonal måste vara på sin vakt så att de inte tar över patientens autonomi samtidigt som de tar över vårdnaden om den fysiska kroppen.

Hur kan behovet av självbestämmande uttryckas?

Självbestämmande kan betyda många saker, och mycket tar vi för givet. Vi förutsätter att våra åsikter och beslut respekteras i stort som i smått. Vi vill vara självständiga och kunna styra vårt eget liv.

Relaterade inlägg: