Vad för Nevs i Trollhättan?

Innehållsförteckning

Vad för Nevs i Trollhättan?

Vad för Nevs i Trollhättan?

Det händer just nu – med jättefastighetsbolaget Evergrande i Kina, vilket direkt påverkar elbilsbolaget Nevs i Trollhättan. Det är snart ett decennium sedan Saab Automobile begärdes i konkurs. Ur askan reste sig ett nytt elbilsbolag med kinesisk ägare – Nevs: National Electric Vehicle Sweden AB.

Vad gör man på Nevs?

Fakta om Nevs Nevs, National Electric Vehicle Sweden, grundades av den förra ägaren Kai Johan Jiang 2012 då hans företag NE Holding köpte biltillverkaren Saabs konkursbo. Företaget utvecklar elbilar, främst för den kinesiska marknaden.

Hur många jobbar på Nevs Trollhättan?

Totalt har man runt 650 personer anställda på fabriken i dag. – Vi vill jobba med framtidens mobilitet och då blir kontentan det här varslet, säger Jonas Hernqvist, presschef på Nevs.

Hur många jobbar på Nevs?

National Electric Vehicle Sweden
NyckelpersonerLiu Yongzhuo Styrelseordförande Stefan Tilk VD
BranschBiltillverkare
ProdukterElfordon
Antal anställda3 925 (2019)
Historia

Vilka bilar gör Nevs?

Det började med affärsmannen Kai Johan Jiang. Han övertog 2012 det som fanns kvar av Saab Automobile från General Motors, som personal och anläggningar i Trollhättan med rätten att utveckla och bygga bilar baserade på Saabkonceptet. Nystarten av verksamheterna i Trollhättan rullade igång under namnet Nevs.

Hur många jobbar på Saab i Trollhättan?

För närvarande arbetar runt 6 300 anställda på Saab i Trollhättan, vilket kan jämföras med drygt 9 000 i slutet av 1999.

Vad har hänt med Saab?

2000: General Motors tar över hela Saab Automobile – Saab producerar inte längre bilar och är inte längre involverade i någon biltillverkning. 2011: Efter att General Motors genomgår finansiella svårigheter och olika övertaganden misslyckats, sätts Saab Automobile i konkurs 2011 vilket betyder slutet för Saab-bilarna.

Vem äger Nevs?

Evergrande Group Evergrande New Energy Auto NEVS/Parent organizations

Hur många bilar har Nevs sålt?

Elbilar i Saabkostym I Tianjin, hamnstad till Beijing ett tiotal mil därifrån, ligger Nevs fabrik, som skulle producera för Kina, världens största bilmarknad med cirka 30 miljoner sålda bilar.

Har Nevs sålt några bilar?

Nevs har inte tillverkat en bil på snart ett decennium och tidigare i veckan kom beskedet att 300 personer varslas av totalt 650 anställda vid fabriken i Trollhättan. Mikael Wickelgren tror att chanserna till framgång kan handla om Xiaomi vill åt kunnandet att bygga fordon med kvalitetskänsla.

Relaterade inlägg: