Hur öka natrium?

Innehållsförteckning

Hur öka natrium?

Hur öka natrium?

Ett förhöjt natriumvärde, också känt som hypernatremi, beror vanligtvis på vätskebrist där koncentrationen av natrium ökar som följd av en minskad mängd vätska i kroppen. Förhöjda nivåer kan även ses vid behandling med vissa läkemedel. Läs gärna i bipacksedeln på dina läkemedel om ditt natriumvärde ligger förhöjt.

Vad visar natrium?

Natrium är ett mineralämne som är viktig för kroppens balans mellan salt och vätska. Du kan få ta provet om läkaren misstänker att du har en hjärtsjukdom, en sjukdom i njurarna eller om du är uttorkad.

Hur mycket natrium får man i serum?

  • Normala natriumvärden i serum är 310–330 mg/100 ml. Människans behov av natrium är ca 3 g per dag. Med maten får vi vanligtvis 5–15 g. Natrium absorberas till nästan 100 procent genom födan och upptas väl från tunntarmen och även i viss utsträckning från magsäcken.

Hur mycket natrium får man i sig genom maten?

  • Salt är lätt att få i sig genom maten och även om man äter en saltfattig kost täcks natriumbehovet gott och väl genom dess rikliga förekomst i sallad, selleri och andra grönsaker samt i miso, messmör, och sojasås som några exempel. Eftersom natrium förekommer i riklig mängd i vår föda är natriumbrist mycket sällsynt.

Vad är natrium i blodet?

  • Natrium är ett mineralämne som har en viktig roll för balansen mellan salt och vätska i kroppen. Nivån av natrium i blodet regleras genom ett samarbete av flera olika organ i kroppen: hjärna, hjärta, njurar och binjurar. Vanligt bordsalt, koksalt, innehåller natriumklorid och du får ofta i dig tillräckligt mycket natrium genom det saltet.

Vad kan bero på ett lågt natriumvärde?

  • Ett lågt natriumvärde, också kallat hyponatremi, kan bero på ett flertal faktorer. Den vanligaste orsaken är ökat vätskeintag som ger en ökad utspädning av natrium i kroppen och ökad förlust av natrium genom diarré, kräkning eller överdriven svettning.

Relaterade inlägg: