Hur använder man Atamon i sylt?

Innehållsförteckning

Hur använder man Atamon i sylt?

Hur använder man Atamon i sylt?

Blanda 1 tsk pulver eller 2 tsk flytande Atamon med 1dl varmt vatten. Torka även av kanten på burken med bomull doppat i lösningen innan du tillsluter kärlen. Oanvänd Atamon-lösning kan förvaras i tillsluten flaska. Denna lösning hjälper dig få dina burkar optimalt rena innan du fyller dem med sylt/marmelad etc.

Varför använder man natriumbensoat?

Natriumbensoat är det ämne i gruppen bensoesyra och bensoater som används mest. Natriumbensoat används t ex vid syltkokning i hemmen. Får användas till t ex desserter, konfektyrer, kokta kräft- och blötdjur, soppor, majonnäs och dressing, sallader, läsk, saft och sylt, marmelad och gelé.

Varför har man natriumbensoat i sylt?

Sylt- och saftrecept innehåller ibland konserveringsmedel som natriumbensoat, för att få en bättre hållbarhet. I vissa recept ingår det även citronsyra. Det ger en friskare syrlighet och bidrar något till hållbarheten men räknas inte som ett konserveringsmedel.

Vad gör citronsyra i marmelad?

Citronsyra används för att få en syrligare produkt och har dessutom en viss konserverande verkan. Den kan användas till exempelvis marmelad och saft. Tillsammans med sockret hjälper syran fruktens pektin (geléämne) att stelna och på så sätt får marmeladen en fast konsistens.

Måste man använda Atamon?

Glöm inte skölja burkarna/glasflaskorna i ATAMON-lösning innan du fyller dem. Ju bättre och mer noggrann du är med renlighet och hygien, desto bättre slutresultat får du och slipper mögel och jäsning. Därmed en syltning som håller längre.

Hur länge håller sylt med syltsocker?

Förvaring. Sylt tillagad med vårt Syltsocker kan förvaras i normal rumstemperatur och är då hållbar i minst ett år. Färg och smak på sylten blir bäst om du förvarar sylten mörkt och svalt. Sylt utan tillsatt konserveringsmedel samt rårörd sylt bör frysas in.

Hur länge håller natriumbensoat?

Kan förvaras (torrt) i flera år. Som andra bensoater konserverar natriumbensoat bäst i sur miljö (pH 5 eller lägre).. I livsmedelsbutiker, sylt- och konserveringshyllan, för runt femman per 20 gram, flytande (med mjölksyra) för 10-15 kr per 250 ml.

Är Atamon och natriumbensoat samma sak?

Bensoesyra (läs mer > Bensoat), som förekommer naturligt i lingon och hjortron, är vanligast använt i form av natriumbensoat. ... Förekommer rikligt i vissa bär som lingon och hjortron, liksom i syrliga äpplen och behöver då inte tillsättas ytterligare vid konservering. Ingår i varumärket Atamon (se dito).

Måste man skumma av saft?

Var noga med att skumma saften innan den hälls på flaskor. Skummet är orent och gör att saften kan mögla eller jäsa.

Relaterade inlägg: