Vad är det som gör att något är basiskt?

Innehållsförteckning

Vad är det som gör att något är basiskt?

Vad är det som gör att något är basiskt?

En lösning med fler vätejoner än vad rent vatten har, är sur. En lösning med färre vätejoner än vad rent vatten har, är basisk.

Vilka egenskaper har baser?

Inom kemin är baser en grupp kemiska föreningar med i allmänhet lutaktig smak, som har förmågan att uppta vätejoner varvid de i en vattenlösning ger ett pH-värde över 7, eller mer allmänt, ge bort elektronpar. En sådan lösning kallas basisk, eller alkalisk. Starka baser är frätande.

Vad använder man natriumhydroxid till?

Natriumhydroxid används i många industrigrenar Natriumhydroxid används vid tillverkning av kemikalier, viskos, tvål och andra rengöringsmedel, massa och papper, plaster, vid tillverkning av textilier och sprängmedel. Natriumhydroxid är också en viktig laboratoriekemikalie.

Vad är definitionen av en syra?

En syra (latin: acidum) definieras vanligtvis som ett ämne som genom dissociation kan avge protoner (vätejoner). En syra har pH-värde lägre än 7. Många ämnen har förmågan att i större eller mindre utsträckning kunna avge protoner.

Vilka ämnen är sura?

Exempel på enprotoniga syror är saltsyra, HCl, och salpetersyra, HNO3. Kolsyra, H2CO3, och svavelsyra, H2SO4, är två viktiga exempel. Det finns även treprotoniga syror som dissocierar i tre steg; fosforsyra, H3PO4, är en sådan.

Relaterade inlägg: