Varför är det bra att panta?

Innehållsförteckning

Varför är det bra att panta?

Varför är det bra att panta?

Flaskorna och burkarna som samlas in genom pantsystemet är en del av ett effektivt, hållbart och miljövänligt återvinningssystem. Med pantsystemet bidrar vi till ett hållbart samhälle genom ökad återvinning och minskad nedskräpning. Vi säkerställer att värdefullt material återvinns, och sparar på det sättet energi.

Hur fungerar en pantautomat?

Pant betyder att du, i samband med att du köper av en dryck, lånar en burk eller en PET- flaska mot en avgift. Avgiften betalas sedan tillbaka när du lämnar tillbaka burken eller flaskan, dvs när du pantar den i pantautomaten.

Är Pantamera ett företag?

Varumärket Pantamera drivs av Returpack AB. Vi driver idag det enda godkända retursystemet för dryckesförpackningar med pant. Sedan starten 1984 har vi tillsammans med andra aktörer i värdekedjan ständigt utvecklat pantsystemet. Här kan du läsa mer om oss, vår verksamhet och vårt hållbarhetsarbete.

Hur tjänar Pantamera pengar?

Ni samlar panten i ett kärl med en säck som ni får av oss. Vi kommer sedan och hämtar de fulla säckarna med vår lastbil. Därefter kör vi panten i våra stora pantmaskiner och efter några dagar har ni pengarna på ert bankonto.

Vad är dåligt med att panta?

16 pantade burkar alternativt 75 pantade PET-flaskor motsvarar koldioxidutsläppen för en restauranglunch (huvudingrediens kött). 20 pantade burkar alternativt 98 pantade PET-flaskor motsvarar koldioxidutsläppen för en bussresa mellan Norrköping och Stockholm (17 mil).

Varför är det viktigt att panta aluminiumburkar?

Där blir 35 000 ton material utvunnet varje år av de flaskor och burkar vi svenskar återvinner. Material som sedan kan användas igen, och igen, och igen… Av aluminiumburkarna tillverkas nya burkar, med 95 % lägre energitillgång mot vad det hade gått åt att tillverka burkarna av nytt aluminium.

Hur fungerar en Pantstation?

Panta snabbt och mycket på en gång Med storpantarautomaten Pantamera Express tömmer du enkelt hela säckar med burkar och PET-flaskor i ett fack. På ett par minuter tar automaten emot 100 förpackningar. Du kan välja mellan fyra utbetalningssätt: insättning på bankkonto via Mobilt BankID.

Hur får man pant?

Som mina kollegor tidigare svarat så är systemet med pant frivilligt och det är upp till varje butik att bestämma vilka begränsningar de vill ha, när det kommer till utbetalning av pant. Vissa butiker betalar ut i kontanter medan andra väljer att ge kunderna ett tillgodokvitto att handla för i butiken.

Vem tjänar pengar på pant?

Förpackningar med pant är ett mellanstadium mellan försäljning i lösvikt och engångsförpackningar. Pantsystemet lånar pengar av köparen och konsumentens fordring återbetalas vid inlämnande av förpackning för återvinning hos ombud.

Vem äger Returpack?

Vissa känner oss som Returpack, andra som Pantamera. Och alla har lika rätt. Varumärket Pantamera drivs av Returpack AB. Vi är ett privatägt företag, där våra ägare är branschorganisationerna Sveriges Bryggerier, Svensk Dagligvaruhandel och Livsmedelshandlarna.

Relaterade inlägg: