Hur styrs en offentlig förvaltning?

Innehållsförteckning

Hur styrs en offentlig förvaltning?

Hur styrs en offentlig förvaltning?

Hur styrs en myndighet? Förvaltningsmyndigheterna, de som ofta benämns som ”myndigheterna”, lyder under regeringen. Varje år beslutar regeringen om regleringsbrev för myndigheterna. I regleringsbrevet står det hur myndigheten ska arbeta och hur mycket pengar den kan använda.

Hur får den offentliga sektorn in sina pengar?

Den offentliga sektorn omfattar verksamheter inom stat, kommun och landsting som till största delen finansieras med skattemedel, som till exempel vård och omsorg, skolor, rättsväsende, försvarsmakten och infrastruktur.

Är kommun en offentlig förvaltning?

Med offentlig förvaltning avses såväl statliga myndigheter som kommuner och landsting. ... Det innebär att utvecklingen inom hela den offentliga förvaltningen ska följas och att vi verkar för en ökad enhetlighet och samordning mellan den statliga och kommunala arkivhanteringen.

Vad är den offentliga förvaltningens organisation?

Offentlig förvaltning i Sverige regeringsformen och förvaltningslagen. Regeringen styr riket. Den är ansvarig inför riksdagen. Under regeringen lyder Justitiekanslern, och andra statliga förvaltningsmyndigheter, som inte enligt regeringsformen eller annan lag är myndighet under riksdagen.

Relaterade inlägg: