Vad händer om man har för lite salt i kroppen?

Innehållsförteckning

Vad händer om man har för lite salt i kroppen?

Vad händer om man har för lite salt i kroppen?

Vid saltbrist lider man lång tid av lågt blodtryck, men senare börjar blodtrycket gå upp och ner. I det läget blir man törstig och dricker mycket vatten och behöver ofta gå på toaletten. Allt detta gör att saltbristen ökar och tyvärr reagerar kroppen genom att vilja ha ännu mer vätska.

Finns natrium i naturen?

Det är en mjuk, silvervit metall, som oxideras snabbt i luft och reagerar våldsamt med vatten. Densiteten är 971 kg/m3 (20 °C). Natrium är det 6:e vanligaste grundämnet i jordskorpan (medräknat syre som är vanligast). ... I vår berggrund och våra jordarter uppträder natrium i huvudsak som föreningar med kisel (silikat).

Vad är grundämnet natrium?

  • Natrium är grundämne 11 i det periodiska systemet. Detta tal är även atomnumret för natrium vilket betyder att natrium har elva protoner i sin atomkärna. Den kemiska beteckningen för natrium är Na och grundämnet hör till ämnesklassen alkalimetaller. Grundläggande data om natrium

Vad kan bero på ett lågt natriumvärde?

  • Ett lågt natriumvärde, också kallat hyponatremi, kan bero på ett flertal faktorer. Den vanligaste orsaken är ökat vätskeintag som ger en ökad utspädning av natrium i kroppen och ökad förlust av natrium genom diarré, kräkning eller överdriven svettning.

Vad är ett förhöjt natriumvärde?

  • Ett förhöjt natriumvärde, också känt som hypernatremi, beror vanligtvis på vätskebrist där koncentrationen av natrium ökar som följd av en minskad mängd vätska i kroppen. Förhöjda nivåer kan även ses vid behandling med vissa läkemedel. Läs gärna i bipacksedeln på dina läkemedel om ditt natriumvärde ligger förhöjt.

Vad är rekommenderade dagsbehovet av natrium?

  • Natrium förekommer även i mindre mängder i rött kött och fågel. Vad är det rekommenderade dagsbehovet av natrium? Enligt NNR2012 (Nordiska Näringsrekommendationer) rekommenderas max 2-2,4 gram natrium per dag då det (enligt NNR) finns starka vetenskapliga belägg för att salt (som är den främsta källan till natrium) orsakar högt blodtryck.

Relaterade inlägg: