Vilka är Näshålans viktigaste uppgifter?

Innehållsförteckning

Vilka är Näshålans viktigaste uppgifter?

Vilka är Näshålans viktigaste uppgifter?

Näsan har en viktig uppgift när det gäller att värma upp, anfukta och filtrera inan- dad luft. För att på så effektivt sätt som möjligt kunna klara av dessa uppgifter behöver den inandade luften bli turbu- lent. Det turbulenta luftflödet åstadkoms genom att luftströmmens hastighet och riktning snabbt ändras.

Vad är Näsmussla?

Näsmusslorna är slemhinnebeklädda benutskott som fäster i näsans sidovägg. Det finns tre näsmusslor på varje sida. Vid konkotomi så är det som regel den nedre näsmusslan som behandlas. Behandlingen av näsmusslan är oftast termisk, vilket betyder att det är en värmebehandling.

Vad är Conchotomi?

För att reducera nästäppa kan förstorande näsmusslor opereras bort. Näsmusslor är slemhinnebeklädda benutskott som fäster i näsans sidovägg. Vid conchotomi med kirurgisk teknik reducerar man näsmusslorna genom att ta bort slemhinna och/eller ben i näsmusslorna så att de minskar i storlek.

Vad är Nässeptum?

Inuti näsan finns nässkiljeväggen (eller nässeptum) som delar upp näshålan i två halvor – våra två näsborrar. Nässeptum är uppbyggd av brosk framtill och ben baktill. Hela ytan är täckt av en slemhinna med många blodkärl. Det är slemhinnan i näsan som bildar snor.

Vilken funktion har Epitelcellernas flimmerhår?

Näshålans epitel är försett med flimmerhår (cilier) och celler som producerar slem. Slemproducerande körtlar finns dessutom under epitelet. Slemmet bildar ett skikt där mikroorganismer och mindre partiklar fastnar, flimmerhåren hjälper till att transportera slemmet till svalget där det sväljs.

Var sitter Näsmusslor?

Näsmusslor är slemhinnebeklädda benutskott som fäster i näsans sidovägg.

Vad är Nässkiljeväggen?

Nässkiljeväggen delar näshålan i två delar. Den kan bli sned vid förlossningen eller vid slag mot näsan senare i livet. Den kan också växa snett av sig själv. Om snedheten orsakar nästäppa kan den behöva korrigeras genom en operation.

Vad är en polyp?

Med polyp menas en exofytisk (utåtväxande) växt från slemhinnan. Skaftade polyper har en stjälk som är längre än bredden och tvärtom gäller med bredbasiga polyper. Det förekommer också flacka adenom som närmast är nedsänkta i slemhinnan. Kolorektala polyper är något vanligare hos män än hos kvinnor.

Relaterade inlägg: