Hur många grader ska det vara i en lägenhet?

Innehållsförteckning

Hur många grader ska det vara i en lägenhet?

Hur många grader ska det vara i en lägenhet?

Folkhälsomyndighetens rekommendationer säger dock att temperaturen i en lägenhet bör vara mellan 20 och 24 grader. Det är riktlinjer som gäller båda hyresrätter och bostadsrätter. Temperaturen får inte långvarigt vara lägre än 18 grader, eftersom det då finns risk för människors hälsa.

Hur varmt får det vara i en lägenhet Folkhälsomyndigheten?

Riktvärdet för temperatur inomhus är 18 °C mätt som operativ temperatur. Detta motsvarar ungefär 20 °C lufttemperatur. Operativ temperatur kan mätas med en glob- eller kubtermometer och tar hänsyn till både lufttemperaturen och temperaturen på omgivande ytor som fönster och väggar.

Vilken temperatur har jag rätt att kräva i min bostad?

Som hyresgäst har du rätt att kräva en lägsta temperatur på 18 grader, men många fastighetsägare har gjort överenskommelser med hyresgästföreningen om att hålla en temperatur på lägst 20 grader inomhus. Kalla golv kan också vara ett problem ibland, särskilt om du bor över en port eller något annat ouppvärmt utrymme.

När börjar värmen i lägenheten?

När temperaturen i rummet är över 20 grader slår termostaten av det varma vattnet och elementet blir kallt. Det är alltså inte säkert att ditt element alltid är varmt. Värmen går igång när utomhustemperaturen ligger stabilt under 10-15 grader.

Hur varmt får det vara i en lägenhet Finland?

Har man det kallt i sin lägenhet ska man som hyresgäst i första hand vara i kontakt med husägaren eller husbolaget och be att temperaturen i bostaden mäts. Bostaden får inte bli en hälsorisk. – Temperaturnormen i Finland ligger på mellan 18 och 26 grader.

Hur varmt får det vara i hyresrätt?

Under en normal sommar gäller Folkhälsomyndighetens allmänna råd som säger att temperaturen under sommaren inte bör överstiga 26 grader (24 grader resten av året). Vid tillfälliga toppar får man acceptera temperaturer upp till 28 grader kortare perioder.

Hur varmt får det vara i ett hotellrum?

Det finns inga exakta gränser. Men i arbetsgivarens arbetsmiljöansvar ingår det att bedöma risk vid höga temperaturer. Föreskriften »Arbetsplatsens utformning« säger att om temperaturen vid stillasittande arbete »varaktigt« avviker från 20–26 grader sommartid bör klimatet undersökas.

När ska hyresvärden sätta på värmen?

Värmen i våra fastigheter sätts igång när utomhustemperaturen går under 15 grader. Det betyder inte att dina element i lägenheten genast blir varma – det är inomhustemperaturen som avgör när och hur mycket de behöver värma. I din lägenhet ska det varamellan 20 och 21 grader.

Relaterade inlägg: