Vad gör Ollonborrar för nytta?

Innehållsförteckning

Vad gör Ollonborrar för nytta?

Vad gör Ollonborrar för nytta?

De fullbildade skalbaggarna lever av löv, blad och blomblad och kan vid stora mängder göra skada. Honan lägger sina ägg i marken. Larverna lever underjordiskt på växternas rötter och kan göra skada på allehanda växter. Förpuppningen sker sedan i jorden, stundtals långt ner i marken.

Kan Ollonborrar bitas?

Kanske trodde ollonborrarna att du var ett mindre träd. Risken att bli biten av ollonborrar är mycket liten.

Vad gillar Ollonborrar?

Vuxna ollonborrar äter blad i lövträd och larverna äter rötter, något som under flera tusen år har vållat stora problem för bönder.

Hur länge lever en Ollonborre?

Ollonborre (Melolontha melolontha) är en art i skalbaggsfamiljen bladhorningar. Den lever under större delen av sitt liv (cirka fyra år) som larv under jorden. Som skalbagge lever den endast efter förpuppningen i cirka tre till fem veckor.

Kan Bärfis bitas?

Bärfisar kan vara både rovdjur och växtätare. De arter som är rovdjur tar alla byten som är tillräckligt små eller svaga för att kunna övermannas, oftast mjukhudade djur som larver av olika slag. De sticker bytet med sin sugsnabel och suger i sig av innehållet.

Hur får man bort fjärilslarver?

Larver från olika slags fjärilar lever gärna på kål. Bästa skyddet är att täcka odlingen med kålnät. Skulle du ändå ett angrepp kan du spreja kålen med ett larvskydd/Turex, som består av en bakterie som dödar larverna men är ofarligt i övrigt. Det finns också nematoder som är effektiva mot fjärilslarver.

Relaterade inlägg: