Vad är Pessoabett bra för?

Innehållsförteckning

Vad är Pessoabett bra för?

Vad är Pessoabett bra för?

För att få ut en hävstångsverkan måste bettet ha något som stoppar förhållningen från ryttarens hand, exempelvis en kedja. Vid en förhållning med ett delat pessoabett trycks bettet ihop och ger den omtalade nötknäppareffekten mot hästens gomtak, samtidigt som bettet trycks uppåt mot hästens tänder.

Vad räknas som tränsbett?

Tränsbett är den vanligaste sortens bett. Ett tränsbett består av två bettringar med en eller flera metalldelar mellan sig. Tränsbetten kan variera i tjocklek. Tvådelat har en länk i mitten (alltså delat i två delar).

Varför Kindkedja?

Ett odelat betsel av denna typ är att föredra eftersom mundelen ligger mer stabilt och risken för klämskador minskar. Hävstångsbetsel skall alltid användas med aktiv kindkedja. Denna skall spännas så att hävstången kan röra sig ca 30 grader.

Varför Pelhambett?

Pelhambett ger en hävstångseffekt som är olika stark beroende på hur långa skänklarna på bettet är. Pelhambett med korta skänklar har blivit allt vanligare och kallas ofta för ”babypelham”. Vid användande av alla bett med kindkedja är det viktigt att kindkedjan är korrekt inpassad och inte för lång eller för kort.

Vilka bett är mildast?

Rent generellt bör strävan vara att använda det mildaste bettet man kan. Ju slätare ett bett till häst är desto mildare brukar det vara. Ett delat tränsbett brukar anses som det mildaste bettet eftersom hästen kan mildra effekten genom att trycka bettet uppåt med tungan.

Vad är ett Eggbett?

Eggbett - Enklare bett till häst Där ett vanligt tränsbett med lösa ringar riskerar att nypa så har eggbettet en hel mjuk anläggningsyta vilket gör det väldigt behagligt för hästen.

Relaterade inlägg: