Hur gör man palmolja?

Innehållsförteckning

Hur gör man palmolja?

Hur gör man palmolja?

Palmolja utvinns genom att man värmer och pressar fruktköttet. Raffineringsprocessen används för att rena den råa palmoljan. Det ger en mycket mångsidig olja med viktiga egenskaper. Därefter kan palmoljan delas upp i olika fraktioner, flytande (olja) och fast (fetter).

Finns det bra palmolja?

Palmolja innehåller inte naturligt transfett, men har mycket goda egenskaper. T ex är palmolja halvfast vid rumstemperatur och stabil mot härskning. Dessa egenskaper bidrar till att bibehålla textur, smak och hållbarhet i produkten den används i.

Varför ska man inte ha palmolja?

Palmolja består till hälften av mättat fett, det vill säga den sortens fett som vi inte ska äta mycket av. ... Fetter med stor andel omättat fett är exempelvis rapsolja och olivolja. Sett ur ett hälsoperspektiv bör man alltså undvika palmoljan, eftersom den innehåller mycket mättat fett.

Var raffineras palmolja?

Mellan 80 och 90 % av all palmolja i världen utvinns i Indonesien och Malaysia. År 2014 kom 51 % av palmoljan från Indonesien och 34 % från Malaysia enligt FAO.

Hur fraktas palmolja?

Frukten odlas på plantager där bönder säljer sina produkter till mellanmän och agenter. De levererar i sin tur till en kvarn där fruktbunkarna bearbetas. Därefter transporteras det via handlare till raffinaderier för vidare bearbetning. Först efter denna punkt går det in i vår direkta leveranskedja.

Vilka konsekvenser innebär ett användande av palmolja?

Palmolja används i allt från livsmedel till kosmetika och biobränslen och är nationalekonomiskt mycket viktig för många producentländer, samtidigt som produktionen medför stora miljömässiga, och även sociala, konsekvenser. Som att jorden blir utarmad på oljeplantagerna.

Är certifierad palmolja bra?

Därför är den certifierade oljan är inte nog hållbar Dessutom anser WWF att bojkott inte är lösningen eftersom framställningen av palmolja har gett jobb till många människor i mycket fattiga områden. Dessutom måste ju palmoljan i så fall ersättas av annan olja, och det är inte säkert att den är bättre ur miljösynpunkt.

När började vi använda palmolja?

Men det dröjde till 1800-talet innan palmoljeimporten tog fart på allvar, detta som en bieffekt av den industriella revolutionen. Oljan visade dig vara perfekt som smörjmedel i maskiner, men den kom också att användas i tillverkningen av tvål, ljus och senare även margarin.

Relaterade inlägg: