Vad används Pradaxa för?

Innehållsförteckning

Vad används Pradaxa för?

Vad används Pradaxa för?

Pradaxa används hos vuxna för att: motverka blodproppar i hjärnan ( ) och andra blodkärl i stroke kroppen om du har en form av oregelbundna hjärtslag som kallas icke‑valvulärt och minst en ytterligare förmaksflimmer riskfaktor.

Är Pradaxa blodförtunnande?

Den aktiva substansen i Pradaxa, dabigatranetexilat, är en s.k. prodrug till dabigatran, vilket innebär att den omvandlas till dabigatran i kroppen. Dabigatran är ett blodförtunnande medel, dvs. ett medel som förhindrar att blodet koagulerar (levrar sig).

Har Pradaxa lika stor blödningsrisk som Waran?

Pradaxa, med den aktiva substansen dabigatran, är nytt och har ett annat verkningssätt än Waran/Warfarin. I studierna visar det lika goda förebyggande egenskaper som Waran/Warfarin. Men tyvärr ger det även en ökad blödningsrisk jämförbar med Waran/Warfarin.

Vad är Pradaxa eliquis?

Fyra direktverkande Non-vitamin K Orala AntiKoagulantia (NOAK) – trombinhämmaren dabigatran (Pradaxa) samt faktor Xa-hämmarna rivaroxaban (Xarelto), apixaban (Eliquis) och edoxaban (Lixiana) – används nu för prevention av stroke vid icke valvulärt förmaksflimmer.

Vilken blodförtunnande medicin är bäst?

När man sätter in en ny behandling rekommenderar Läkemedelsverket nu noak före det nuvarande mest använda blodförtunnande läkemedlet då noak har visat sig erbjuda minst lika effektivt strokeskydd men med en lägre risk för biverkningar som allvarliga blödningar, till exempel hjärnblödning.

Vilka läkemedel ökar risk för blödningar?

Ett exempel på ökad risk för blödningar är om du samtidigt tar smärtstillande antiinflammatoriska läkemedel som kallas NSAID eller cox-hämmare. Många av dem kan du köpa receptfritt, som innehåller de verksamma ämnena ibuprofen och naproxen.

Vilken Noak är bäst?

SLL-studien ger oss en trygghet i att rekommendera insättning av NOAK-behandling i ökad utsträckning. Detta i kombination med den större komplexiteten med warfarin-behandling gör att vi nu rekommenderar apixaban i första hand i Kloka Listan 2017.

Kan man få blodpropp när man äter Eliquis?

På samma sätt löper patienter med förmaksflimmer hög risk för att blodproppar bildas i hjärtat, vilka kan nå hjärnan och orsaka en stroke. Den aktiva substansen i Eliquis, apixaban, är en ”faktor Xa-hämmare”. Detta innebär att den blockerar faktor Xa, ett enzym som medverkar vid bildandet av trombin.

Relaterade inlägg: