Vad gör omättat fett för kroppen?

Innehållsförteckning

Vad gör omättat fett för kroppen?

Vad gör omättat fett för kroppen?

Genom att byta ut en del av det mättade fettet mot omättat fett minskar vi klart risken för hjärt-kärlsjukdom och främjar våra friskfaktorer. Det handlar alltså inte om att äta en mindre mängd fett, det handlar om att äta rätt fett – den med bättre kvalitet.

Vad skiljer mättat fett från omättat fett?

Alla fettsyror, både mättade och omättade, är uppbyggda av en kedja av kolatomer av varierande längd – mellan 4 och 22 kolatomer. Dessutom innehåller fettsyrorna väte och syre. Mättade fettsyror innehåller mycket väte, vilket gör att kedjan blir rak och stel. Enkelomättade fettsyror har tappat två väteatomer.

Vad menas med mättat omättat och fleromättat fett?

Ett mättat fett har högre smältpunkt än ett omättat fett, och de i kosthållet, särskilt i Nordeuropa, vanliga fetterna är mer eller mindre fasta i rumstemperatur, medan omättade fetter oftast är vätskor (som då kallas feta oljor). Mättade fetter finns bland annat i fett kött, smör, ost och feta mjölkprodukter.

Vad kallas bindningarna i mättat fett?

Mättade fettsyror De mättade fettsyrorna innehåller inga dubbelbindningar eller funktionella grupper. Dubbelbindningar är när atomer delar två elektroner i en kovalent bindning.

Var finns mättat fett?

Animaliskt fett, det vill säga fett från djurriket. Chark, kött, ost, smör, grädde – ja, alla mejeriprodukter. Mättat fett finns även i vissa vegetabiliska livsmedel, som palmolja och kokosolja. Mättade fettsyror har en negativ påverkan på bland annat kolesterol och blodfetter.

Vilka maträtter innehåller mättat fett?

Var finns mättat fett?

 • grädde, glass och bakverk.
 • choklad.
 • fet mjölk och fil.
 • smör och matfettsbandningar baserade på smör.
 • ost.
 • fett kött och charkprodukter som korv och bacon.
 • kokosfett.
 • palmolja.

Vad händer om man äter för mycket mättat fett?

Mättade fettsyror ökar mängden ”dåligt” kolesterol i blodet, vilket i sin tur anses kunna öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Omättade fettsyror däremot sänker det ”dåliga” kolesterolet och kan på så sätt minska risken.

Vad är omättade fetter för dig?

 • Omättade fetter är bra för dig. De gör att du minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. För att bränna fett måste du också äta fett (dock inte extremvägen). De personer som äter mer omättat fett av sin dagliga dos fett bränner mer än de som äter samma dos mättat fett. Olivolja innehåller omättat fett.

Vad innehåller omättade fettsyror?

 • Ju flera dubbelbindningar fettet innehåller, desto mera lättflytande är det. Omättade fettsyror kan indelas i olika familjer beroende på var den sista dubbelbindningen i molekylen är placerad. Det är främst 3 fettsyrafamiljer som är av intresse: omega-9-fettsyror, omega-6-fettsyror och omega-3-fettsyror.

Vad är mättat och fleromättat fett?

 • Smörfett består till exempel av tre fjärdedelar mättat fett medan olivolja består av tre fjärdedelar enkelomättat fett. Rapsolja består av 61 procent enkelomättade, 27 procent fleromättade och 7 procent mättade fettsyror. Mättade, enkelomättade och fleromättade fettsyror

Vad är det för fett i kroppen?

 • Fett ger kroppen energi i koncentrerad form och lagras i fettväven som energireserv. Dessa fettsyror kan inte kroppen tillverka själv utan vi måste få i oss dem via maten. De essentiella fettsyrorna påverkar en rad funktioner i kroppen, bland annat blodtryck, blodets levringsförmåga och immunförsvaret.

Relaterade inlägg: