När en person under 15 år begått brottet rån innebär det att brottet alltid ska utredas?

Innehållsförteckning

När en person under 15 år begått brottet rån innebär det att brottet alltid ska utredas?

När en person under 15 år begått brottet rån innebär det att brottet alltid ska utredas?

a. särskilda skäl talar emot det ska en utredning kunna underlåtas. utredning av brott, som exempelvis stöld och skadegörelse. ... Vid denna bedömning ska särskilt beaktas om fråga är om brott som äventyrar den unges hälsa och utveckling eller om brottet är ett led i en upprepad brottslighet av den unge.

Vad händer om man begår brott under 15?

Barn som är under 15 år och begår brott kan inte dömas till straff. Utredningar mot barn under 15 år görs enligt lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare. ... Vid bevistalan tar domstolen ställning till om barnet har begått brottet eller inte, men någon påföljd utdöms inte.

Får polisen förhöra en 15 åring?

Förhör med misstänkt som är under 18 år Om du misstänks för ett brott håller polisen ett förhör med dig. Om brottet är mindre allvarligt kan polisen förhöra dig på platsen efter att ha gett dina föräldrar och socialtjänsten möjlighet att vara med vid förhöret.

Kan man få böter om man är under 15?

6 § står det däremot att om man är under 15 år så kan man inte dömas till en påföljd, det brukar kallas för straffmyndig. De påföljder som finns i Sverige är enligt BrB 1 kap. 3 § fängelse, böter, villkorlig dom, skyddstillsyn och särskild vård. ... Är man 15 år kan man alltså dömas till ett straff om man begått brott.

Kan en 15 åring dömas?

Den som är 15 år är straffmyndig och kan dömas för de brott man begår. För unga finns särskilda påföljder som ungdomsvård, ungdomstjänst, ungdomsövervakning och sluten ungdomsvård men alltså inte fängelse.

Relaterade inlägg: