Vad är Pliktverket?

Innehållsförteckning

Vad är Pliktverket?

Vad är Pliktverket?

Plikt- och prövningsverket bemannar Försvarsmaktens krigsorganisation. En del i det arbetet är att informera, kalla, mönstra och skriva in till grundutbildning med värnplikt. Tillsammans med Försvarsmakten bemannar vi också krigsorganisationen med värnpliktig och anställd personal.

Var ligger plikt och Prövningsverket?

Genom försvarsbeslutet 2020 namnändras myndigheten den 1 februari 2021 till Totalförsvarets plikt- och prövningsverk. I januari 2019 flyttade myndighetens huvudkontor i Karlstad från kontorsbyggnaden Karolinen till den nya förvaltningsbyggnaden Fanfaren.

Vad ska man ha med till mönstringen?

Packlista till mönstringen

  • Legitimation. Viktigt! ...
  • Hälsodeklarationen. Fyll i den medicinska hälsodeklarationen, skriv ut den och ta med den till prövningen.
  • Meritförteckning eller CV. ...
  • Betyg/omdöme som styrker din behörighet. ...
  • Glasögon eller linser och recept från optiker. ...
  • Träningskläder. ...
  • Om du har, ska du också ta med dig:

Vad gör man i mönstringen?

Mönstringen består av olika tester, undersökningar, bedömningar och intervjuer. Under mönstringen får du bland annat träffa sjuksköterska, läkare, psykolog och inskrivningshandläggare. Resultaten visar dina förutsättningar för att klara av att genomföra en grundutbildning med värnplikt.

När kan man mönstra?

Mönstringen startar i juni 2021 och pågår till maj 2022. Ungefär två månader innan själva mönstringsdagen får den som ska mönstra en kallelse med plats och tid för mönstringen. Beroende på var man bor i Sverige genomförs mönstringen antingen i Stockholm eller Malmö.

Hur många gör värnplikt?

Utbildningen är mellan sex och femton månader lång och genomförs på något av Försvarsmaktens förband runtom i Sverige. Av de 16 000 som kallas att mönstra är det cirka 5 500 som kommer att genomföra grundutbildning med värnplikt. Första utbildningsstart för ungdomarna födda 2003 är sommaren 2022.

Vart ligger rekryteringsmyndigheten?

Plikt- och prövningsverkets enhet i Stockholm ligger i närheten av Värtahamnen. Öppettider: Måndag-torsdag klockan 08.00-16.30, fredag klockan 08.00-16.00. Övernattningsadress: Tegeluddsvägen 29A. Incheckning kl 19:00-22:00.

Relaterade inlägg: