Varför Northvolt?

Innehållsförteckning

Varför Northvolt?

Varför Northvolt?

Northvolt och deras batterier har varit väldigt omtalade under några år. Northvolt dök upp som en ny stjärna på startuphimlen 2016 när man utropade sin vision – att producera världens “grönaste” batterier. Man ville hjälpa främst Europa med övergången från fossila bränslen till förnybar energi.

Vad tillverkar Northvolt?

Northvolt AB är ett svenskt företag som bygger en fabrik i Skellefteå för tillverkning av litiumjonbatterier för elbilar och för lagring av energi. Northvolt grundades 2015 under namnet SGF Energy av Peter Carlsson och har idag över 1200 anställda.

När börjar Northvolt producera?

Nu är 2021 snart över, och än är produktionen inte igång – men det är nära, enligt Fredrik. – Vi håller planen väldigt bra. Redan i år kommer vi att få ut battericeller härifrån, och under första kvartalet 2022 kommer vi att producera kommersiellt, säger han.

Var har Northvolt sin fabrik?

Beställningen innebär också att Northvolt nu utökar kapaciteten i Skellefteå. Bolaget har tidigare siktat på att från 2024 kunna producera batterier som har en kapacitet på 40 GWh, ungefär vad som behövs för 800 000 nya elbilar om året. ... Då räknar han även in Northvolts fabrik i Skellefteå.

Varför byggdes Northvolt i Skellefteå?

Svenska Northvolts mål är att på ett miljövänligt och samhällsmässigt rättvist sätt skapa grön batteriteknik. Det är alla värden som företaget delar med Volkswagen. Nu fortsätter båda företagen den elektrifierade resan tillsammans. Resan börjar i Västerås samt Skellefteå.

Varför bygger Northvolt i Skellefteå?

Northvolts litiumjonbatterier till framtidens elbilar skulle tillverkas på Bergsbyns industriområde öster om centrum. Det blev startskottet på den största byggboomen på decennier. Utöver själva fabriken behövs minst tusen nya bostäder per år, fler skolplatser och fler fritidsanläggningar.

Hur stor är Northvolt?

Northvolt Ett heter batterifabriken som byggs på Bergsbyns industriområde i Skellefteå. Den ska ha totalt fem produktionslinor, de första två ska köra igång i slutet av 2021. Fabriksytan är lika stor som 71 fotbollsplaner och kommer att ha ungefär 3 000 anställda och 600 robotar när allt är i drift år 2025.

Vem äger batterifabriken i Skellefteå?

Första battericellen från Northvolt i Skellefteå Northvolt har nu tillverkat sin första battericell på batterifabriken i Skellefteå.

När öppnar batterifabriken?

Tillkännagivandet av fabrikens placering kommer att ske i början 2022. Volvo Cars och Northvolt befinner sig nu i slutfasen för att hitta en lämplig plats i Europa. Bygget kommer starta 2023 med storskalig produktion till 2026. Den årliga produktionskapaciteten kommer uppgå till 50 GWh.

Var ligger Northvolt i Skellefteå?

På Bergsbyns industriområdet i Skellefteå byggs Northvolt Ett, som är den fabrik där Northvolt kommer ha större delen av sin produktion. Fabriken kommer att vara Europas största batterifabrik med tillverkning av litiumjonbatterier för elbilar och lagring av energi.

Relaterade inlägg: