Varför får man psoriasis?

Innehållsförteckning

Varför får man psoriasis?

Varför får man psoriasis?

Psoriasis orsakas av att immunförsvaret börjar angripa den egna kroppens vävnader. Det uppstår en inflammation och hudens produktion av hudceller ökar. Psoriasis kännetecknas av röda, runda och väl avgränsade utslag på kroppen som ofta täcks av silvervita eller gråaktiga fjäll som flagnar.

Hur fort sprider sig psoriasis?

Det fjällande, rödprickiga utslaget sprider sig snabbt över kroppen, läks ofta inom några månader, men kan hos en del patienter övergå i kronisk plackpsoriasis med små eller stora fläckar. Pustulös psoriasis (med varblåsor) är sällsynt.

Varför får man nagelpsoriasis?

Psoriasis är en kronisk, autoimmun, inflammatorisk sjukdom som huvudsakligen drabbar huden. Sjukdomen kännetecknas av röda utslag täckta med silvervita fjäll och ibland med klåda. Psoriasis smittar inte men är ärftligt. Olika faktorer såsom infektion, stress, rökning och vissa läkemedel kan utlösa psoriasis.

Kan man förebygga psoriasis?

Att hålla koll på sitt blodtryck, sin vikt och att sluta röka är viktigt för att kunna förebygga eller åtminstone lindra vissa former av samsjuklighet. Psoriasis går i skov, med det menas att sjukdomen ”blossar upp” i perioder. Sjukdomen varierar mycket i intensitet och omfattning mellan individer.

Hur yttrar sig psoriasis?

Plack-psoriasis visar sig som runda, några centimeter stora röda fjällande utslag som kan växa ihop till större områden, så kallade plack. Nya utslag kan klia särskilt mycket. Utslagen kan komma var som helst på kroppen. Vanliga ställen är armbågarna, knäna, nedre delen av ryggen och hårbottnen.

Hur kan man bli av med psoriasis?

Behandling

  • Mjukgörande och avfjällande krämer och salvor. ...
  • Receptbelagda krämer och salvor som dämpar inflammation. ...
  • Ljusbehandling. ...
  • Läkemedel som innehåller metotrexat, acitretin, apremilast eller dimetylfumarat. ...
  • Biologiska läkemedel. ...
  • Rehabilitering med klimatvård.

Relaterade inlägg: