Vad kan man ta mot gikt?

Innehållsförteckning

Vad kan man ta mot gikt?

Vad kan man ta mot gikt?

De flesta får så kallade NSAID eller cox-hämmare för att lindra smärtan och inflammationen vid en giktattack. Dessa läkemedel har ofta snabb effekt vid gikt. Ett alternativ är läkemedel som innehåller kolkicin. Kolkicin används framför allt om du inte kan ta NSAID, exempelvis på grund av biverkningar eller allergi.

Kan man bli av med gikt?

Det är vanligt att du endast får läkemedel som dämpar inflammationer och lindrar smärta om du bara har någon enstaka giktattack. Men du bör få förebyggande behandling om du har återkommande attacker. Det finns förebyggande receptbelagda läkemedel som sänker halten av urinsyra. Läs mer om läkemedel vid gikt.

Kan man dricka vin när man har gikt?

Måttlig intensitet och regelbunden konditionsträning kan sänka urinsyranivåerna. Att lägga om kosten, minska alkoholintag, speciellt öl kan påverka och sänka urinsyranivåerna. Men de flesta som har gikt behöver, trots livsstilsförändringar, även läkemedel för att kunna må så bra som möjligt.

Kan blodtrycksmedicin ge gikt?

gikt om du har eller nedsatt njurfunktion och behandlas diabetes med ett blodtryckssänkande läkemedel som innehåller aliskiren.

Hur dricks du med gikt?

  • Här är fem tips till dig med gikt: Drick ordentligt med vatten samt vätskedrivande och njurstärkande örtteer. Exempel på bra örter är gullris, åkerfräken och brännässla. Personer med gikt rekommenderas äta en purinfattig kost då mat med mycket puriner kan bidra till en ökad produktion av urinsyra.

Vad gör man när man lider av gikt?

  • Människor som lider av gikt upplever ofta de första symtomen när det börjar påverka deras ena stortå. Denna kroppsdel känns då öm, och blir röd, varm och svullen. Smärtan och inflammationen ökar gradvis och sprider sig till andra delar av kroppen, såsom:

Vilka livsmedel är bra för personer med gikt?

  • Alkohol hämmar utsöndringen av urinsyra samtidigt som alkoholhaltiga drycker, särskilt öl, innehåller mycket puriner vilket också ökar bildandet av urinsyra. Basiska livsmedel anses vara bra för personer med gikt då dessa är viktiga för kroppens syra- och basbalans.

Vilka huskurer hjälper dig att bekämpa gikt?

  • Naturliga huskurer som hjälper dig att bekämpa gikt. När en läkare diagnostiserar en patient med gikt ordineras icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), såsom ibuprofen och/eller små doser av kortikosteroider, såsom prednison och colchicin.

Relaterade inlägg: