Hur förklarar man monsunvindar?
Hur förklarar man monsunvindar?
Därför börjar luften röra sig från hav, mot land, alltså i den andra riktningen jämfört med för ett halvår sedan. De här vindarna, de som blåser vid kusten och byter riktning med årstiderna, kallas monsunvindar. När det blåser från land är luften torr, och det regnar sällan. Det är torrperiod.
Vad är en Västvind?
Längs ekvatorn återfinns passadvindar som sträcker sig upp till vändkretsarna. ... Norr om dessa återfinns västvindar som är band som finns på både norra och södra halvklotet. Dessutom finns det någonting som heter monsunvindar som också kallas för årstidsvindar.
Hur blåser det vid ekvatorn?
Passadvindarna är den luft som tvingas stiga över det ekvatoriella stiltjebältet kring ekvatorn och som sedan ersätts av annan luft som strömmar in från nordost och sydost. Vindarnas riktning orsakas av corioliskraften och blåser in mot ekvatorn hela året.
Hur uppkommer Monsunvindarna?
Monsunvindar är årstidsvindar. Sådana vindar finns både i Asien, Afrika och Australien, men de mest utpräglade blåser över Sydostasien. När den asiatiska kontinenten värms upp på sommaren bildas ett stort lågtryck. Det innebär att fuktiga, varma vindar blåser in från Indiska oceanen.
Vart finns monsun?
Monsunen är dock klart mest kraft- och betydelsefull just i tropiska områden i Sydasien och Östasien men förekommer även i till exempel sydvästra Nordamerika och i norra Australien. I dessa områden bestäms dessutom årstiderna av monsunen.
Hur visas vindriktning?
Vindpilarna pekar åt det hållet vinden blåser åt. ... Om pilen pekar uppåt blåser det från syd, då kallas det sydlig vind. Namnet avgörs alltså efter det hållet vinden kommer ifrån.
Vad är Monsunvindar och hur blåser dessa?
Vanligen blåser en sommarmonsun in från havet in över ett uppvärmt landområde och för med sig stora nederbördsmängder, medan vintermonsunen blåser från kontinenten och mot havet beroende på avkylning av landmassan. Monsunen uppfattas som ett rent tropiskt fenomen vilket inte är helt och hållet korrekt.