Hur vet man om man har artros i händerna?

Innehållsförteckning

Hur vet man om man har artros i händerna?

Hur vet man om man har artros i händerna?

En vanlig form av artros är tumbasartros som gör att man ofta tappar greppförmågan och styrkan i handen och får ont när man greppar med tumme och pekfinger. De flesta personer har svårt med nypgreppet – öppna förpackningar, burklock, knäppa knappar, borsta tänderna, hålla i pennan, använda sax osv.

Hur ont gör artros?

Vid artros i knäleder är det vanligt att få stelhet, smärta och att leden svullnar. Knät kan göra ont när du går, och besvären kan uppstå ganska plötsligt utan någon tydlig orsak. Vid svårare artros i knäna kan du få värk även när du sitter stilla eller under natten.

Hur vet man om man har artros i tummen?

Symtom. Tumbasartros kan ge besvär när du rör tummen. Tummen kan bli stel och svår att röra, och du kan bli svullen över leden. Artrosen kan göra att det gör ont och att du får svårt att greppa med tummen.

Varför får man artros i händerna?

Det är idag inte helt klart vad som faktiskt orsakar artros, men bidragande faktorer är ärftlighet och tidigare skador. Sjukdomen beror dock också på hur lederna har belastats genom livet; långvarig negativ belastning gör att brosket gradvis bryts ned.

Får man värk av artros?

De vanligaste symtomen på artros är smärta och stela leder. Kontinuerlig värk i rörelse och vila samt smärtor som stör nattsömnen är tecken artros med svåra symtom. ​Smärta som blir värre när leden är i rörelse och lindras i vila är ett typiskt symtom för artrospatienterna.

Relaterade inlägg: