Vilka lagar styr personlig assistans?

Innehållsförteckning

Vilka lagar styr personlig assistans?

Vilka lagar styr personlig assistans?

Personlig assistans infördes i Sverige 1 januari 1994 och regleras av Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)(där personlig assistans är en av nio LSS-insatser) och 51 kap. Assistansersättning i Socialförsäkringsbalken.

Vem ansvarar för personlig assistans?

Ansvaret för personlig assistans är delat mellan kommunerna och Försäkringskassan. Om någon behöver hjälp med de behov som räknas upp i lagen mer än 20 timmar per vecka är Försäkringskassan ansvarig för att bedöma och betala ut assistansersättning.

Är personlig assistent ett bra jobb?

Att arbeta som personlig assistent kan vara mycket givande då man får möjligheten att kunna hjälpa andra personer som har det svårt. Det innebär mycket ansvar men också en hel del frihet. När man arbetar som personlig assistent får man lön för de arbetsuppgifter som man utför.

Vad är skillnaden mellan hemtjänst och personlig assistent?

Skillnaden mellan lagarna är grovt sett att personal som arbetar som personlig assistenter enligt LSS är knutna till dig som person och dina behov, medan hemtjänstpersonal som verkställer beslut enligt SoL är knutna till verksamheten.

Hur kan du få personlig assistans?

  • Du som har en omfattande funktionsnedsättning kan få personlig assistans om du behöver hjälp med det som kallas grundläggande behov. För att få personlig assistans behöver du vara yngre än 65 år. Syftet med assistansen är att du ska kunna leva så självständigt som möjligt och på det sätt du vill.

Vad är personlig assistans i Sverige?

  • Personlig assistans infördes i Sverige 1 januari 1994 och regleras av Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)(där personlig assistans är en av nio LSS-insatser) och 51 kap.

Vad innebär ett tillstånd för personlig assistans?

  • Det innebär att varje företag endast behöver ett tillstånd för personlig assistans. Detta tillstånd kommer att kunna användas för att bedriva flera assistansverksamheter i den juridiska personen. Det innebär att ett företag med tillstånd att bedriva personlig assistans kan alltså bedriva verksamhet i flera olika kommuner.

Vilka grundläggande behov berättigar till personlig assistans?

  • Sex grundläggande behov berättigar till personlig assistans: 1 Andning 2 Hjälp med personlig hygien 3 Måltider 4 Att klä av- och på sig 5 Att kommunicera med andra 6 Annan hjälp som förutsätter ingående kunskap om den funktionshindrade

Relaterade inlägg: