Varför ha en revisor?

Innehållsförteckning

Varför ha en revisor?

Varför ha en revisor?

Eftersom revisorn har en djup kunskap om ditt företags ekonomi blir hen också ett värdefullt bollplank, problemlösare och rådgivare som ofta ser framtida utmaningar innan du själv gör det. En revisor får stor erfarenhet och bred kompetens genom varierande uppdrag hos många olika typer av företag.

Vad har en revisor för ansvar?

Som revisor ansvarar man för att granska bolagets årsredovisning och bokföring samt att uttala sig om dessa på grundval av den genomförda granskningen. Revisorn har dessutom en skyldighet att rapportera till olika intressenter under vissa speciella händelser.

Måste dotterbolag ha revisor om moderbolaget har det?

Kravet på revisor på grund av aktiebolagets storlek gäller alltså först från och med det tredje räkenskapsåret. ... Om moderbolaget kan välja bort kravet på revisor, men inte den koncern moderbolaget ingår i, måste moderbolaget ändå ha revisor.

Vilka krav ställs på en revisor?

Aktiebolag kan välja att inte ha revisor, men om företaget under de senaste två åren uppfyllt två följande kriterier måste man anlita en revisor: Har över tre anställda....Firman måste under de senaste två räkenskapsåren ha:

  • Mer än 50 anställda.
  • Mer än 40 miljoner i balansomslutning.
  • Mer än 80 miljoner i omsättning.

Vad är revisorns ansvar?

  • Vilket ansvar har en revisor? Revisorns ansvar är att granska bolagets årsredovisning och bokföring (räkenskaps­revision) samt bolagsledningens förvaltning (förvaltningsrevision) och att därefter periodiskt uttala sig om årsredovisningen och förvaltningen på grundval av den i revisionen genomförda granskningen (9 kap. 3 § aktiebolagslagen ...

Vilka föreningar har krav på revisor?

  • Ekonomiska föreningar, inklusive bostadsrättsföreningar, har krav på revisor. Kravet gäller även för ideella föreningar som är bokföringsskyldiga på grund av näringsverksamhet. I de flesta föreningar utses vid föreningsstämman en medlem i föreningen till förtroendevald revisor, en så kallad lekmannarevisor.

Vem kan kalla sig revisor?

  • Vem som helst kan kalla sig revisor, men auktoriserade och godkända revisorer har sina titlar skyddade enligt revisorslagen (2001:883). ... För de största företagen med någon av dessa bolagsformer gäller ett stärkt krav på revisorn, som måste ha avlagt revisorsexamen och vara auktoriserad av RN.

Vilken revisor ingår i bolagets förvaltning?

  • I revisorns roll ingår att granska 1 bolagets årsredovisning 2 bokföring 3 styrelsens och vd:ns förvaltning.

Relaterade inlägg: