Vilka uppgifter har cerebrospinalvätskan?

Innehållsförteckning

Vilka uppgifter har cerebrospinalvätskan?

Vilka uppgifter har cerebrospinalvätskan?

Den agerar stötdämpande och skyddar hjärnan vid mekaniskt trauma, den bidrar till kylning av hjärnan, transporterar näringsämnen till hjärnceller som ligger nära ventriklarna samt avlägsnar slaggprodukter. En vuxen människa har normalt cirka 140 ml cerebrospinalvätska i centrala nervsystemet.

Vad betyder cerebrospinalvätska?

cerebrospinalvätska, liʹquor cerebrospinaʹlis , hjärn-ryggmärgsvätska, se ryggmärgsvätska.

Var bildas likvor cerebrospinalvätskan och vilka funktioner har den?

Cerebrospinalvätska (CSV), även benämnd likvor, bildas genom sekretion från plexus choroideus i hjärnans fyra hålrum (ventriklar). Den totala volymen cerebrospinalvätska är 70-120 mL, och ca 750 mL secerneras per dygn från plexus choroideus.

Var bildas ryggmärgsvätskan?

Det finns hålrum inuti hjärnan I hjärnan finns fyra hålrum som kallas ventriklar. Ventriklarna har förbindelse med varandra och innehåller en klar vätska som kallas hjärn-ryggmärgsvätska. Den kan också kallas likvor. Vätskan bildas i speciella blodkärl i ventriklarna, och den omger även hjärnan och ryggmärgen.

Var bildas cerebrospinalvätska?

En vattnig vätska som ständigt produceras i plexus choroideus och cirkulerar runt ytan av hjärnan, ryggmärgen och i hjärnventriklarna.

Var bildas ryggmärgsvätska?

Hinnorna som omger ryggmärgen kallas ryggmärgshinnor. Den mellersta ryggmärgshinnan bildar en säck i den nedersta delen av ryggraden. Där finns också hjärn-ryggmärgsvätska. Vid misstanke om nervsjukdomar kan ibland ett så kallat ryggvätskeprov tas därifrån.

Relaterade inlägg: