Vad gör en revisor förening?

Innehållsförteckning

Vad gör en revisor förening?

Vad gör en revisor förening?

En revision i en förening innebär alltid att man kontrollerar bokföringen och verifikationerna samt tittar på styrelseprotokollen. Många uppfattar det som att detta är revisorernas enda uppgift. Men föreningens stadgar säger bland annat att revisorerna också skall granska styrelsens förvaltning.

Vad innebär Revisorsplikt?

Det finns längre något generellt revisorsplikt på revisor i aktiebolag, men det måste framgå av bolagsordningen att bolaget har rätt att avstå från revision. ... Om exempelvis verksamheten läggs ned och någon revision inte längre är nödvändig, behöver man inte ändra i bolagsordningen för att avvara revisorn.

Måste en ekonomisk förening ha en revisor?

En ekonomisk förening måste ha minst en revisor som väljs av föreningsstämman om inte något annat är bestämt i stadgarna. När du startar föreningen behöver du inte registrera någon revisor till Bolagsverket.

Vilka föreningar har krav på revisor?

  • Ekonomiska föreningar, inklusive bostadsrättsföreningar, har krav på revisor. Kravet gäller även för ideella föreningar som är bokföringsskyldiga på grund av näringsverksamhet. I de flesta föreningar utses vid föreningsstämman en medlem i föreningen till förtroendevald revisor, en så kallad lekmannarevisor.

Vem kan kalla sig revisor?

  • Vem som helst kan kalla sig revisor, men auktoriserade och godkända revisorer har sina titlar skyddade enligt revisorslagen (2001:883). ... För de största företagen med någon av dessa bolagsformer gäller ett stärkt krav på revisorn, som måste ha avlagt revisorsexamen och vara auktoriserad av RN.

Vad krävs för att bli auktoriserad revisor?

  • Utbildning. För att bli auktoriserad revisor krävs att du genomfört en teoretisk och praktisk utbildning om totalt sex år samt därefter avlagt ett prov. Den teoretiska utbildningen görs på universitet eller högskola och ska pågå under minst tre år.

Vilken revisor ingår i bolagets förvaltning?

  • I revisorns roll ingår att granska 1 bolagets årsredovisning 2 bokföring 3 styrelsens och vd:ns förvaltning.

Relaterade inlägg: