Vilken sand till gräsmattan?

Innehållsförteckning

Vilken sand till gräsmattan?

Vilken sand till gräsmattan?

Toppdress består av grov sand, idealiskt med korn mellan 0,5-3mm. När sanden tränger ner i marken blir jorden luftigare, vilket gör att gräset växer bättre och tätare.

Vilken Toppdress är bäst?

I juni är det dags att toppdressa gräsmattan. Det bästa toppdressingmaterialet är grov sand. Den idealiska blandningen av kornstorlek är 2–8 mm. Det går givetvis att använda andra blandningar, huvudsaken att det inte är för mycket av storleken 0–2 mm och inte heller storlek över 8 mm.

Varför Dressand?

Dressa innebär att du sprider ut ett lager av sand eller annat organiskt material över gräsmattan. Vi rekommenderar att du använda dig av sand när du dressar då sanden är också viktig för att späda ut thatchen så den blir mer porös, vilket leder till en snabbare nedbrytning.

Kan man lägga jord på gräsmattan?

Ovanpå befintlig jord rekommenderas minst 5 – 10 cm bra matjord, eventuellt blandat med sand. Se till att ytan lutar bort från byggnader. Om du har gödslat jorden får inte gödningen ligga kvar ovanpå jorden eftersom den då kan bränna sönder rötterna på den nyanlagda gräsmattan.

Kan man padda gräsmattan?

Paddar gör man om man vill hårdgöra ytor t ex för stensättning. Vältning däremot - för att jämna till ytan! Gallervält är bäst eftersom den både vältar och luckrar ytan samtidigt! (man slipper alltså kratta innan sådd - bara efter).

Relaterade inlägg: