Vad gör sagor för barn?

Innehållsförteckning

Vad gör sagor för barn?

Vad gör sagor för barn?

Därför ska man berätta sagor för barnen, säger Lene Brok, psykolog och berättare. ... – När vi berättar sagor talar vi barnens språk. Folksagor har ett fantastiskt innehåll i förhållande till barns själsliv, vardagsliv och föreställningsvärld. Det är på deras nivå och handlar om det som försiggår i deras tankar.

Varför gillar barn sagor?

Barn gillar magi på grund av att de har ett animistiskt tänkande. De upplever världsordningen utifrån föräldrarna och vad som sker i hemmet. Sagor kan minska rädsla och fördomar. Fantasin gör att barnet har lätt för att leva sig in i andra människors känslor.

Varför ska man läsa sagor för barn argumenterande tal?

Argument 2 Högläsning påverkar barnets psykologiska utveckling positivt. -Sagor har en mycket betydelsefull del i ett barns jagutveckling. -Sagorna stärker barnets jagkänsla och lättar på trycket från det förmedvetna och omedvetna.

Vad kan sagor lära oss?

Sagan kan vara en kompass i tillvaron för oss då den blir ett verktyg för att reflektera över det egna livet och svårigheterna vi möter. Det kan handla om att anpassa sig, lära sig något, läka, hantera en främmande och konstig värld eller förbereda oss för det okända. Det kan röra sig om resan mot självförverkligande.

Vad finns i sagor?

En saga är en fantastisk berättelse som oftast börjar med "Det var en gång". Den är vanligen berättad för barn och har ofta övernaturliga inslag som magi, talande djur, förtrollade skatter och mytologiska väsen. Ofta handlar de om moral och har en slående sensmoral.

Var folksagor lämpliga för barn?

Folksagor sågs länge som olämpliga för barn, då de inte var moraliska och undervisande, utan istället lästes för nöjes skull. I takt med att synen på barn och barndom ändrades under romantiken kom sedan istället sagor att ses som både nyttiga och bra för barn.

Hur lär sig barn av sagor?

Genom att arbeta med sagor och vara en aktiv lyssnare som vuxen kan barnet uttrycka sina känslor och upplevelser från boken. Barnet får på så sätt även ta del av andras tankar och upplevelser och lära sig att alla tänker olika. Sagan sätter igång fantasin, vilket är bra för barnets utveckling.

Relaterade inlägg: