Är det bra med massage?

Innehållsförteckning

Är det bra med massage?

Är det bra med massage?

Att unna sig en massage lite då och då för att det är skönt är något som många gör. Men att regelbundet ge sig kropp en massage kan vara bra på flera sätt. Det finns många fördelar med massage och många studier pekar på hälsofördelar som ökad blodcirkulation, motverkad stress och mycket mer.

Kan massage vara skadligt?

ibland är det direkt olämpligt att ta emot en massage. ... Det beror på att massagen kan spräcka blodkärlen och orsaka kraftiga blödningar som i värsta fall kan vara livshotande. Har du benskörhet ska du inte heller ta emot en massage eftersom skelettet kan skadas.

Hur fungerar massage?

Idag konstaterar forskare världen över att massage, p g a dess specifika tryck och töjning på vävnaderna, framförallt på muskler, blodkärl, nerver och hud, påverkar det autonoma (icke viljestyrda) nervsystemet vilket sedan reflexmässigt ökar blodcirkulationen, hormoner som ger lugn frigörs och musklernas spänningsgrad ...

Kan man ta massage varje dag?

Vi rekommenderar massage regelbundet även när du inte har ”problem” för att undvika att det kommer, alltså i förebyggande syfte med 3-4 veckors mellanrum. Har du specifika problemområden eller känt dig spänd under en längre period kan du behöva massage mer regelbundet en period för att få bästa effekt.

Är det bra med fotmassage?

En fotmassage sträcker ut och stimulerar musklerna runt dina fötter, stärker vristerna och ökar cirkulationen i foten och fotleden. Det här gör att du håller dina fötter friska och fria från skador och vanliga fotproblem. En fotmassage kan även hjälpa mot träningsvärk och påskynda läkeprocessen av skador.

Hur kan massage påverka smärta?

En viktig del i massagens smärtlindrande funktion är att den ökar blodcirkulationen till vävnaden som masseras. Utöver den positiva effekt ökad blodcirkulation har på kroppens läkande av vävnaden ökar den också mängden smärtlindrande hormoner i vävnaden (Fritz et al., 2008).

Vilka psykiska effekter kan massage ge?

Att massage har positiva effekter är det många som känner till....Dessutom hjälper det även till att t ex:

  • Öka blodcirkulationen.
  • Minska ångest och depression.
  • Motverka stress.
  • Stärka immunförsvaret.
  • Påskynda läkning och återhämtning.
  • Ge bättre sömn och kroppshållning.

Vad ska man tänka på vid massage?

Tänk på att inte äta precis innan du får din behandling. En bra tumregel är att äta minst ett par timmar innan, annars kan det bli obehagligt att ligga på mage på massagebänken medan man smälter maten. Kom inte för tidigt och kom inte för sent.

Hur mycket tar man av sig vid massage?

Under behandlingen arbetar man direkt på muskler och hud och du får därför vara avklädd på de delar som ska masseras. Delar som inte masseras för tillfället täcks över med handdukar för att man inte ska känna sig avklädd och för att slippa frysa. Underkläderna behåller man på.

Hur påverkas kroppen av massage?

När du får massage ökar din blodcirkulation och därmed även syretillförseln i blodet. Det är positivt för hela kroppen och de inre organen. En ökad syretillförsel till musklerna gör att deras läkning och återhämtning går snabbare. Det är alltså perfekt att boka in massage efter till exempel styrketräning.

Relaterade inlägg: