Vad mjukgör plast?

Innehållsförteckning

Vad mjukgör plast?

Vad mjukgör plast?

Ftalater är kemikalier som ofta används som mjukgörare av PVC-plast. Plastmjukgörare används för att göra plasten mer böjbar, och ämnena som oftast används är ftalater.

Vad gör man av plast?

Siffror för 2017 som är jämförbara med 2010 visar att plastanvändningen i Sverige har ökat med nästan 300 000 ton per år, eller nästan 30 kg mer plast per invånare och år. Största delen av plast som blir avfall går till energiåtervinning eller bränsle inom industrin, väldigt lite materialåtervinns och blir ny plast.

Vad är fördelen med plast?

Plast har många fördelar i förhållande till andra material. Plast varken rostar eller ruttnar och kräver därför litet underhåll. Plast är motståndskraftigt mot vatten och många kemikalier, vilket innebär minskat slitage och ökad livslängd.

Vilka egenskaper har plast?

Materialet kan göras extremt tåligt mot kyla eller värme, vara exceptionellt starkt men ändå lätt, ha låg friktion eller klara av att utsättas för olika kemikalier. Plast kan helt enkelt användas för massor av olika ändamål och funktioner – och i många fall ersätta andra material, som exempelvis metall.

Vad är Micro plast?

Mikroplast är mycket små partiklar, fragment, fibrer och pellets av plast och gummi.

Kan plast brytas ner?

Många tror att plastpåsar tillverkade av sockerrör eller majsstärkelse försvinner om de hamnar i naturen. Men ingen plast bryts ned i naturen, oavsett vad det är gjord av.

Relaterade inlägg: