Vad kännetecknar Selma Lagerlöf?

Innehållsförteckning

Vad kännetecknar Selma Lagerlöf?

Vad kännetecknar Selma Lagerlöf?

Selma Lagerlöf (1858-1940) är en av Sveriges mest folkkära och utomlands mest välkända författare. Hon fick nobelpriset i litteratur 1909 och valdes in i Svenska akademien 1914. Hennes författarskap vilade på en värmländsk muntlig sagotradition, framgångsrikt gestaltad redan i debutverket Gösta Berlings saga (1891).

Hur påverkades Selma Lagerlöf av sin samtid?

Trots att det hittills knappt har uppmärksammats, finns det dock spår av Lagerlöfs skapande i en mängd svenska författares verk. I hennes samtid var rena efterapningar vanliga. Hennes brevväxling med vännen och författarkollegan Sophie Elkan visar att epigonerna plågade henne.

Hur påverkade Selma Lagerlöf?

När hon talade lyssnade man, Selma Lagerlöf var dåtidens influencer. Hon var en av frontfigurerna i rösträttsrörelsen, var först i Sverige med att införa pension för sina anställda, ändrade lagstiftning som förfördelade kvinnor och tog som första svenska kvinna emot Nobelpriset.

Vilka är Selma Lagerlöfs kändaste böcker?

Hon debuterade år 1891 med värmlandsromanen Gösta Berlings saga, som följdes av Osynliga länkar 1894 och Antikrists mirakler 1897. Hennes största framgång blev Jerusalem (19).

Vad utbildade Selma Lagerlöf sig till?

Selma Lagerlöf skrev en del både under sin barndom och under tiden då hon utbildade sig till lärare, men det var först då hon blev uppmuntrad av andra som hon bestämde sig för att skriva på allvar. Hon debuterade 1891 med ”Gösta Berlings saga” som i dagsläget finns översatt till mer än 50 språk.

Vad ville Selma Lagerlöf förmedla?

För att vara en författare som debuterade på 1800-talet så skriver Selma Lagerlöf ovanligt enkel svenska med modern satsbyggnad. Hon ville att hennes böcker skulle vara lätta att läsa och förstod också tidigt att med de nya medierna film och radio kunde hon nå ut till en bred publik.

Var kommer Selma Lagerlöf ifrån?

SverigeMårbacka Minnesgård Selma Lagerlöf/Place of birth

Relaterade inlägg: