Är Muntorrhet farligt?

Innehållsförteckning

Är Muntorrhet farligt?

Är Muntorrhet farligt?

Muntorrhet ökar risken för inflammation i tandköttet och för karies i tänderna. Om muntorrhet inte behandlas i tid uppstår lätt tandköttsinflammation. I värsta fall leder tandköttsinflammation till tandlossningssjukdomar. Cytostatikabehandlingar torkar ofta ut kroppens slemhinnor och de i munnen är värst drabbade.

Vad har saliv för funktion?

Salivens skyddande effekt är främst genom sitt innehåll av ”goda” bakterier, proteiner och enzymer av olika slag. Den har även en antibakteriell och pH-höjande effekt som skyddar våra tänder mot karies, dessutom sköljer den bort matrester och har en smörjande effekt som gör att vi kan svälja, tugga och prata.

Kan muntorrhet gå över?

Det finns ingen direkt behandling av muntorrhet. Behandlingen syftar till att lindra symtomen och förebygga skador och besvär som du kan få av muntorrhet. På apotek kan du få råd om receptfria produkter som hjälper till att bilda saliv och även ersätter saliv. Vissa produkter innehåller fluor för att skydda mot karies.

Vilka läkemedel kan ge muntorrhet?

Läkemedel mot högt blodtryck, många psykofarmaka (ffa högdosneuroleptika, antidepressiva), astma och allergier. Cirka 200 läkemedel uppger muntorrhet som biverkan; ex. v. antikolinerga, dämpare av sympatikusaktivitet, centralt dämpande eller diuretika, antihistaminer, antiarytmika, opioider, cytostatika.

Relaterade inlägg: