Vad gör tanniner?

Innehållsförteckning

Vad gör tanniner?

Vad gör tanniner?

Tanniner tillhör en komplex grupp inom kemin som kallas polyfenoler. De finns på olika håll i växtvärlden, främst i bark, växter och frukt, exempelvis i vindruvor. Tanniner interagerar med proteiner och får dem att fälla ut. Därför användes tannin traditionellt för att garva skinn och djurhudar till läder.

Hur smakar tanniner?

När vinet lagras i ekfat, tillsätts också tanniner. Tanniner ger färg, smak och struktur till ett rött vin och fungerar också som konserveringsmedel. ... Smaken av tanniner kan bäst beskrivas som bitter, torr och sammandragande i gommen, mycket likt smaken av mycket starkt svart te, som ju också innehåller mycket tanniner.

Vilka viner får man huvudvärk av?

Möjligen kan det vara värt att prova att dricka mer ekologiskt vin ifall man har fått för sig att sulfiterna är anledningen till huvudvärken av rött vin. Syrliga viner som Shiraz med högre pH-värden påverkar blodkärlen till en högre grad, så för att undvika huvudvärk är mindre syrliga röda viner att föredra.

Finns vin utan sulfiter?

Finns det viner utan sulfit? Eftersom lite sulfit uppstår under själva jäsningen finns det inte helt sulfitfria viner. Däremot finns det vinmakare som arbetar med ytterst lite, eller ingen tillsatt sulfit.

Vad ger vin strävhet?

Strävhet är den egenskap i rött vin som sticker ut mest. Strävheten kommer från tanniner, främst från druvskalen, och har en uttorkande effekt som ger känslan av att överläppen fastnar på tänderna. Vissa druvsorter som cabernet sauvignon, syrah och malbec har tjockt skal och ger också mycket tanniner till vinet.

Relaterade inlägg: