Vad gör häxorna på Blåkulla?

Innehållsförteckning

Vad gör häxorna på Blåkulla?

Vad gör häxorna på Blåkulla?

I sägnerna flyger häxorna på smorda kvastar till Blåkulla för att träffa Djävulen själv. Ordledet "skär" kommer av ordet "skära", som betyder rening. Skärtorsdagen sågs enligt äldre tradition som en reningens dag, genom syndaförlåtelsen och nattvarden.

Vad har påskkärringar med påsk att göra?

Att klä ut sig till påskkärring och pryda påskriset med små häxor har sitt ursprung i de stora blodiga häxprocesserna på 1600-talet. Enligt folktron bjöd djävulen in häxorna till fest på skärtorsdagen. Därför kallas natten till skärtorsdagen för ”Häxornas natt”.

Vilken plats brukar i folktro kallas Blåkulla?

Blåkulla använt om verkliga platser Blåkullen eller Blåkulla på Brattön innanför Marstrand mellan Marstrand Tjörn och fastlandet är en annan plats som identifierats som häxornas festplats. De blå miljonprogramshusen i Hagalund i Solna kommun kallas även för Blåkulla.

Vad gör man på skärtorsdagen?

Denna dag firar kristendomen att Jesus instiftade nattvarden då han den natten firade den judiska påskmåltiden tillsammans med sina lärjungar. Namnet, skärtorsdagen, kommer av att Jesus tvättade lärjungarnas fötter före måltiden, se fottvagning. Skär betyder ren. Denna ordning är också enligt Svenska kyrkan.

Vilken dag åker Påskkärringarna till Blåkulla?

Påskkärring, även påskkäring, påskakärring och påskakäring, i Svenskfinland påskhäxa, är enligt gammal svensk folktro en häxa som flyger på kvast till Blåkulla på skärtorsdagen eller natten mellan dymmelonsdagen och skärtorsdagen för att sedan återvända på påskdagen.

Relaterade inlägg: