Vad är Marschfraktur?

Innehållsförteckning

Vad är Marschfraktur?

Vad är Marschfraktur?

Marschfraktur/Stressfraktur Marschfraktur eller stressfraktur i foten som det också heter är en spricka i ett av mellanfotens ben i foten. Oftast det andra mellanfotsbenet bredvid stortån. Dessa skador uppstår plötsligt och kan komma från hård träning och belastning under en längre period.

Hur vanligt är stressfraktur?

Stressfrakturer är en mycket vanlig idrottsskada, särskilt bland de som löptränar mycket. Skadan drabbar även till exempel gymnaster, balettdansare och motionslöpare. Stressfrakturer är också vanligt bland de som utövar aerobics och liknande träningsformer.

Kan man se en stressfraktur på röntgen?

Utredning. Röntgen/DT. Kan dock ta upp till 3–6 veckor från symtomdebut innan en stressfraktur ses på slätröntgen. MR eller skelett-scintigrafi kan se frakturen inom några dagar.

Hur känns en stressfraktur i benet?

I ett tidigt skede är smärtan ofta intermittent, det vill säga att den kommer och går. Aktivitet som gång, löpning och hopp provocerar smärtan för att sedan avta när foten vilas. I svårare fall kan även vilosmärta och svullnad förekomma i det skadade området. Det skadade området är ofta ömt vid beröring.

Kan man se stressfraktur med ultraljud?

Så här ställs diagnosen Vid stressfraktur provocerar detta smärta i mellanfoten. I de fall då det finns tvivel kring diagnos kan teknisk undersökning användas. Röntgen, ultraljud eller MRT kan då ge ytterligare information som konfirmerar diagnosen.

Relaterade inlägg: