Vad äter upp bladen på mina rosor?

Innehållsförteckning

Vad äter upp bladen på mina rosor?

Vad äter upp bladen på mina rosor?

Svampsjukdomar visar sig oftast som någon form av beläggning eller oregelbundna fläckar på blad, stammar eller blommor. Det kan vara en jämn mjöllik beläggning, som mjöldagg, eller kraftigare fläckar, som exempelvis svartfläcksjuka på rosor. Angrepp av insekter kan visa sig genom att man ser insekter sitta på bladen.

Hur får man bort larver på rosor?

Så här blir du av med dem:

  1. Plocka för hand alla angrepp du ser och släng i soporna; ihopklibbade blad, larver och puppor.
  2. Spruta med ett biologiskt bekämpningsmedel, Turex, som innehåller bakterien Bacillus thuringiensis. Den drabbar bara fjärlslarver som äter av de behandlade bladen.

Varför krullar sig Rosenbladen?

Det är en växtstekel som lägger sina ägg längs bladkanten och som medför att de rullar ihop sig. Larverna förpuppar sig i jorden under sommaren och ligger där fram till nästa vår. Från pupporna kläcks de vuxna steklarna som åter börjar lägga i ägg i maj/juni.

Hur få bort rost på rosor?

Stärk bladen genom att gödsla med kisel som finns i nässlor (så här gör du eget nässelvatten) och åkerfräken. Skär bort svaga skott på våren. Spruta busken med svavelpreparatet Kumulus, som är starkt svamphämmande. Spruta på våren, precis före knoppsprickningen.

Varför tappar rosor blad?

Blad- och knoppvecklare: Flera arter av små nattfjärilar kan angripa rosor. ... Efter ett tag gulnar angripna blad och faller av. I värsta fall kan hela busken tappa sina blad. Åtgärd: Så snart du ser blad med brunsvarta fläckar bör du plocka bort dem och gräva ner någonstans på tomten.

Hur får man bort Kållarver?

Kållarver. Larver från olika slags fjärilar lever gärna på kål. Bästa skyddet är att täcka odlingen med kålnät. Skulle du ändå ett angrepp kan du spreja kålen med ett larvskydd/Turex, som består av en bakterie som dödar larverna men är ofarligt i övrigt.

Varför blir det mjöldagg?

Till skillnad från många andra svampar gynnas mjöldagg av torr, solig, blåsig och varm väderlek. Vin trivs med värme och sol, särksilt växthusodlade plantor kan därför drabbas hårt av mjöldagg. Svampen sprider sig i den torra luften med små konidier, en slags avknoppningar, under växtsäsongen.

Vem äter rosornas blad?

Blad- och knoppvecklare Flera arter av små nattfjärilar kan ibland angripa rosor. I skottspetsarna brukar småbladen vara ihopspunna med fina trådar så att det bildas ett ”litet bo” där larven befinner sig. Man kan se gnagskador på blad och blomknoppar tillsammans med larvens spillning då rosen är angripen.

Relaterade inlägg: