Vad gör Saroten med kroppen?

Innehållsförteckning

Vad gör Saroten med kroppen?

Vad gör Saroten med kroppen?

Saroten är ett receptbelagt läkemedel för vuxna. Det har många användningsområden, som till exempel mot depression, vid smärta orsakad av nervskada, som förebyggande behandling av migrän och sängvätning hos barn. Läkemedlet har den aktiva substansen amitriptylin.

Hur slutar man med Saroten?

Efter att ha medicinerat med amitriptylin i mer än 1 veckas tid på högre dos än 20 mg x 1 kan man inte sluta direkt, utan det behövs en gradvis nedtrappning av dosen under minst 2 veckor före utsättning. Risken finns annars att Du mår dåligt och får så kallade utsättningssymptom.

Vad har Saroten för biverkningar?

4. Eventuella biverkningar

  • sömnighet/dåsighet.
  • skakningar i händerna eller andra kroppsdelar.
  • oregelbundna, kraftiga eller snabba hjärtslag.
  • yrsel på grund av blodtrycksfall när du reser dig upp (ortostatisk hypotension)
  • muntorrhet.
  • förstoppning.
  • illamående.
  • kraftig svettning.

Är Saroten farligt?

Detta läkemedel ska inte användas för behandling av barn yngre än 6 år. Tala med läkare eller apotekspersonal innan du tar Saroten. Rubbningar i hjärtrytmen och lågt blodtryck kan förekomma om du får amitriptylin i hög dos. Detta kan också inträffa med vanliga doser om du redan har en befintlig hjärtsjukdom.

Kan man missbruka Saroten?

Tänk på övervakade urinprover. Läkemedelsbehandling i första hand icke beroendeframkallande läkamedel som Paracetamol och NSAID. I andra hand smärtmodulerande behandling med Saroten 10-75 mg, Ga- bapentin 900-3600 mg (OBS viss risk för beroende och missbruk).

Vad är Saroten bra för?

Saroten är ett läkemedel som används för att behandla många olika sjukdomar i EU, inräknat depression och olika depressionstillstånd, ett antal störningar förknippade med kronisk (långvarig) smärta, bland annat förebyggandet av migrän eller återkommande huvudvärk och behandlingen av nattlig enures (sängvätning) hos ...

Är saroten lugnande?

Amitriptylin är ett tricykliskt antidepressivt medel och ett lugnande medel. Det har uttalade antikolinerga och lugnande egenskaper. Det hämmar återupptaget och således inaktiveringen av noradrenalin och serotonin vid nervterminaler.

Är saroten smärtstillande?

Exempel på antidepressiva läkemedel som används vid långvarig smärta. Läkemedel som innehåller amitriptylin: Amitriptylin. Saroten.

Relaterade inlägg: