Vad gör skulderbladet unikt?

Innehållsförteckning

Vad gör skulderbladet unikt?

Vad gör skulderbladet unikt?

Skulderbladet ledar mot överarmsbenet (humerus) i axelleden (articulatio humeri) och bildar tillsammans med nyckelbenet (clavicula) skuldergördeln (cingulum extremitatis superioris).

Vad heter musklerna vid skulderbladen?

Under de stora ytliga musklerna finns rotatorkuffens fyra muskler: m. supraspinatus, m. infraspinatus, m. teres minor och m.

Hur mycket rörlighet har vi i SC led?

Axelleden är den led i kroppen som har störst rörlighet av alla våra leder. Det beror till stor del av den minimala ytan mellan huvudet på överarmen och ledytan på skulderbladet. Som mest har de mellan 25-30% kontakt mellan sig. Detta kräver självklart mycket stabilisering av ligament och muskler kring leden.

Vad är skuldran?

Skulderbladsleden är en funktionell led som gör att skulderbladet kan glida på bröstkorgens baksida och hålls samman av muskler. Ungefär 1/3 av armens rörelse sker i den här leden. Skulderbladets funktion är viktig, då det utgör armens upphängning på kroppen.

Vilket ben bildar Scapula en led med?

Vår skuldra består av 3 stycken ben, skulderblad (scapula), överarm (humerus) och nyckelben (clavicle) Se bild 1. Dessa 3 ben bildar tillsammans en led som både är komplicerad och flexibel.

Vilka leder finns runt skuldran?

Axeln/skuldran är en biomekaniskt komplex kroppsdel. Den är sammansatt av fyra leder mellan skulderbladet (skapula), nyckelbenet (klavikel), överarmen (humerus) och ryggen (bild 10.1). Nyckelbenet har dessutom en led till bröstbenet (sternum). Av samtliga leder i kroppen har axeln det största rörelseomfånget.

Relaterade inlägg: